Kamala Harris e îngrijorată că democrații îl vor înlocui pe Joe Biden cu un candidat alb

03 Iul 2024
Kamala Harris e îngrijorată că democrații îl vor înlocui pe Joe Biden cu un candidat alb

Echipa lui Kamala Harris este îngrijorată că democrații vor instala un candidat alb pentru a-l înlocui pe Joe Biden, argumentând că ar fi „ofensator” pentru alegătorii de culoare să o treacă cu vederea dacă președintele s-ar retrage, scrie The Telegraph.

Biden se confruntă cu apeluri de a se retrage din cursă din cauza preocupărilor legate de vârsta sa, după o performanță dezastruoasă a dezbaterii la televiziune împotriva lui Donald Trump, joi.

Campania Biden, care presupune un vot comun pentru președintele SUA și Kamala Harris, a respins cererile de a se retrage pentru un candidat mai tânăr.

Cu toate acestea, aliații doamnei Harris sunt frustrați că ea a fost în mare parte exclusă de pe lista posibililor înlocuitori , argumentând că ar fi „ofensator” să trecem cu vederea o femeie de culoare pentru această slujbă.

Gavin Newsom și Gretchen Whitmer, guvernatorii democrați din California și Michigan, s-au aflat până acum în centrul speculațiilor cu privire la un înlocuitor nominalizat.

„Faptul că oamenii continuă să se întoarcă la asta este atât de ofensator pentru mulți dintre noi”, a declarat un aliat al doamnei Harris pentru Politico.

„Încă nu înțeleg că mesajul pe care îl spui oamenilor, acestui Partid Democrat, este că preferăm o persoană albă”.

O altă sursă a adăugat: „Dacă ei cred că vor trece peste Carolina de Sud, înfruntând o femeie de culoare eficientă și calificată, vicepreședinte – instinctele lor sunt la fel de proaste pe cât credeam eu.”

Echipa Kamalei Harris a subliniat că rasa ei i-ar putea permite să atragă alegătorii de culoare – un element demografic de bază pentru democrați care a început să se îndepărteze de Biden în ultimele luni.

Datele de la Centrul Pew Research arată că 77% dintre alegătorii de culoare spun că înclină să voteze pentru Biden în noiembrie, în scădere față de 93% care l-au susținut în 2020.
Deși Biden are încă un avans semnificativ în această categorie demografică, o schimbare către Trump ar putea fi suficientă pentru a-i câștiga câteva state swing.

Cu toate acestea, oponenții doamnei Harris din cadrul Partidului Democrat subliniază că ea sta mult mai rău în sondaje decât Biden în rândul alegătorilor în general.

O medie de sondaje sugerează că Trump ar învinge-o pe Kamala Harris cu șase puncte procentuale. Sondajele actuale îi au pe Trump și pe Biden cot la cot.

În urma dezbaterii de joi, niciun politician democrat nu i-a cerut încă lui Biden să retraga nominalizarea, pe care a obținut-o practic fără opoziție într-o cursă primară la începutul acestui an.

Dar strategii de partid se tem că declinul mental al bărbatului de 81 de ani l-ar putea împiedica să-l bată pe Trump . Unii au cerut o „convenție” la Chicago în august, care ar permite partidului să aleagă un nou nominalizat.

Newsom și Whitmer și-au exprimat amândoi sprijinul public pentru cuplul Biden-Harris și au respins afirmațiile ca speră să intervină.

Doamna Whitmer a vorbit vineri cu înalți oficiali din campania Biden pentru a-i asigura că nu se află în spatele rapoartelor din presă care o prezentau drept o posibilă înlocuitoare, potrivit Politico.

Vorbind cu MSNBC după dezbatere, Newsom a respins apelurile pentru a deveni un înlocuitor și a îndemnat partidul să se unească în jurul dlui Biden.

„Cred că este inutil”, a spus el.

„Cu tot respectul cuvenit, cu cât începem de mai multe ori să avem aceste conversații, să coborâm în aceste gauri de iepure, nu este de ajutor pentru democrația noastră, pentru soarta și viitorul acestei țări, a lumii. 

„Ei au nevoie de noi chiar acum să facem un pas și exact asta intenționez să fac.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră