Grecia a livrat la Eurostat date falsificate privind indicatorii săi economici, graţie cărora a putut adera la Zona Euroa, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, într-un interviu acordat cotidianului german Bild.
"O uniune monetară trebuie să fie mai securizată decât o căsătorie, căci dacă nu, nimeni nu va avea încredere în ea. De aceea înainte de a accepta o ţară în Zona Euro trebuie să verificăm totul mult mai minuţios decât înainte. Căci Grecia a devenit membră a Zonei Euro după ce a falsificat statistici", a explicat el.
"Regret acum că la vremea aceea, când eram ministru al Finanţelor în Luxemburg (între 1989 şi 2009 - n.r) m-am opus la recurgerea la institute de statistică europene independente, pentru a putea aprecia datele livrate de statele europene. Acum am schimbat totul, acum Eurostat poate verifica în orice ţară. Europa este în măsură să înveţe din propriile erori", a adăugat Juncker.
Grecia a fost prinsă în flagrant delict de falsificare a statisticilor privind datoria sa publică ulterior, ceea ce a provocat o criză a datoriei suverane a Zonei Euro în 2010-2014.
La începutul lui 2010, Comisia Europeană a stabilit că autorităţile elene au falsificat statisticile financiare ale anului 2009. În loc de 6% anunţat, deficitul bugetar grec era în realitate de 12,7% din PIB. Criza care a urmat era să zguduie din temelii Zona Euro.