Joe Biden numește un reprezentant special pentru reconstrucția economiei ucrainene

14 Sep 2023
Joe Biden numește un reprezentant special pentru reconstrucția economiei ucrainene

Președintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden a anunțat joi că l-a numit pe miliardarul și fostul secretar pentru Comerț Penny Pritzker reprezentant special pentru reconstrucția economiei Ucrainei, scrie Le Monde.

Această numire a fost decisă „în acord cu guvernul ucrainean” , precum și cu aliații Statelor Unite, ai instituțiilor financiare internaționale și ai sectorului privat, a spus dl Biden într-un comunicat de presă.

Această femeie de afaceri bogată, care a fost ministru sub administrația Obama și provine dintr-o familie influentă (fratele ei este guvernatorul Illinois), va trebui să „ajute guvernul ucrainean să întreprindă reformele necesare pentru a-și consolida economia” , potrivit lui Joe Biden. Aceasta este o prioritate pentru administrația americană, într-un moment în care îngrijorarea crește în jurul subiectului corupției.

Pritzker va fi responsabilă pentru „mobilizarea investițiilor publice și private, definirea priorităților donatorilor și lucrul pentru deschiderea piețelor de export și a afacerilor forțate să se închidă de atacurile brutale ale Rusiei”, spune președintele american.

Banca Mondială a estimat că Ucraina ar avea nevoie de peste 400 de miliarde de dolari (aproximativ 375 de miliarde de euro) pentru reconstrucție.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră