Joe Biden își arată sprijinul pentru israelieni dar cere „claritate cu privire la obiectivele” războiului

19 Oct 2023
Joe Biden își arată sprijinul pentru israelieni dar cere „claritate cu privire la obiectivele” războiului

O vizită scurtată, fără întâlniri cu liderii arabi.

Gesturi empatice pentru victimele israeliene ale atacului comis de Hamas, dar un context regional exploziv. Vizita de mare risc a lui Joe Biden la Tel Aviv, miercuri, 18 octombrie, prima a unui președinte american în Israel într-o perioadă de război deschis, nu poate fi măsurată în câștiguri, chiar dacă democratul a obținut undă verde de la Egipt pentru – simbolic – intrarea a douăzeci de camioane de ajutor umanitar prin sudul Fâșiei Gaza, scrie Le Monde

Această vizită este mai presus de toate măsura întoarcerii forțate a Statelor Unite în Orientul Mijlociu, de la care credea, greșit, că se poate îndepărta, în numele altor priorități. Este marca loialității, personală și de stat, față de securitatea unui aliat

Președintele Joe Biden s-a întors în SUA după ce a petrecut șapte ore miercuri în zona de război israeliană, scrie CNN

Președintele le-a spus reporterilor de la bordul Air Force One că este mulțumit de călătorie și a îndeplinit un obiectiv cheie: deblocarea ajutorului umanitar pentru Gaza asediată, care a fost sub bombardamentul puternic israelian de la atacurile teroriste ale Hamas din 7 octombrie.

Premierul Benjamin Netanyahu a confirmat că Israelul a fost de acord să permită asistenței umanitare să treacă din Egipt în Gaza, dar a adăugat că Israelul nu va permite aprovizionarea în Gaza de pe propriul său teritoriu până când Hamas nu va elibera toți ostaticii.

SUA au anunțat, de asemenea,  asistență umanitară de 100 de milioane de dolari pentru populația din Gaza și Cisiordania „prin parteneri de încredere, inclusiv agenții ONU și ONG-uri internaționale”.

Potrivit a doi oficiali ai administrației, Biden este programat să susțină un discurs în orele de maximă audiență joi seară, în care intenționează să susțină că SUA ar trebui să continue să finanțeze războaiele atât în ​​Israel, cât și în Ucraina.

Alte stiri din Externe

Ultima oră