Joe Biden explică că a renunțat să mai candideze „pentru binele țării lui”: Îmi respect biroul, dar îmi iubesc țara și mai mult”

25 Iul 2024
Joe Biden explică că a renunțat să mai candideze „pentru binele țării lui”: Îmi respect biroul, dar îmi iubesc țara și mai mult”

Într-un discurs solemn care a sunat ca un adio, Joe Biden a spus că transmite torța unei noi generații. El și-a reiterat sprijinul pentru Kamala Harris și a insistat asupra seriozității unor alegeri de care depinde viitorul Statelor Unite, scrie Le Figaro

„Îmi respect biroul, dar îmi iubesc țara și mai mult”, a anunțat Joe Biden miercuri seara, 24 iulie, de la biroul prezidențial de la Casa Albă. „A fost onoarea vieții mele să servesc ca președinte... dar apărarea democrației noastre, care este în joc, este mai importantă decât orice titlu ”, a explicat Biden pe un ton serios. „Trag putere și bucurie din munca mea pentru poporul american. Dar în această sarcină sacră de desăvârșire a uniunii noastre, nu este vorba despre mine: este despre voi, familiile voastre, viitorul vostru. Este vorba despre Noi, oamenii”, a insistat președintele american, repetând fraza de deschidere a Constituției americane.

Acest discurs solemn a fost prima apariție publică a președintelui american de la anunțul renunțării sale la realege, pe care l-a făcut public într-o scrisoare distribuită duminică prin intermediul rețelelor de socializare.

Joe Biden nu a menționat nici măcar o dată numele lui Donald Trump. Dar era adversarul său pe care l-a avut în vedere când și-a invocat celebrii predecesori: „George Washington, care ne-a arătat că președinții nu sunt regi, Abraham Lincoln, care ne-a cerut să respingem răuvoința, Franklin Roosevelt, care ne-a inspirat să respingem frica. ”

Nimic, nimic nu ar trebui să stea vreodată în calea apărării democrației noastre, iar asta include ambiția personală. »

Joe Biden

„Am spus clar că eu cred că America se află într-un punct de inflexiune, într-unul dintre acele momente rare din istorie în care deciziile pe care le luăm astăzi determină destinul națiunii noastre și al lumii pentru deceniile viitoare”, a mai spus Biden. „America va trebui să aleagă între progres sau regres, între speranță și ură, între unitate și diviziune. Trebuie să decidem dacă mai credem în onestitate, respect, libertate, dreptate și democrație.”

Pentru a le aminti americanilor responsabilitățile lor, el și-a evidențiat decizia, recunoscând că nu a renunțat ușor la candidatură. „Cred că palmaresul meu ca președinte, rolul meu internațional, viziunea mea pentru viitorul Americii merită un al doilea mandat ”, a spus el, „dar nimic, nimic nu ar trebui să stea vreodată în calea salvării democrației noastre și asta include ambiția personală”.

Așa că am decis că cel mai bun mod de a merge mai departe a fost să dau torța unei noi generații. »

Joe Biden

„Așa că am decis că cel mai bun mod de a merge mai departe a fost să transmit torța unei noi generații. Acesta este cel mai bun mod de a ne uni națiunea. Știu că există un timp și un loc pentru mulți ani de experiență în viața publică, dar există și un timp și un loc pentru voci noi, și da, voci mai tinere, și acel moment este acum.”

Este pentru prima dată de la decizia lui Lyndon Johnson din 1968 că un președinte american a decis să nu mai candideze la sfârșitul primului său mandat. Supus încă de la dezbaterea sa catastrofală din 27 iunie împotriva lui Donald Trump unei presiuni intense din partea Partidului Democrat, vizibil diminuat de vârstă, Biden a rezistat totuși săptămâni întregi celor care i-au cerut să predea. Reclus în casa lui din Rehobot timp de o săptămână după ce a fost diagnosticat pozitiv pentru Covid, Biden a anunțat duminică că renunță.

În următoarele șase luni, mă voi concentra pe munca mea de președinte. »

Joe Biden

Dar a exclus să demisioneze înainte de încheierea mandatului său, care se încheie în ianuarie 2025. „În următoarele șase luni, mă voi concentra pe munca mea de președinte… Voi continua să apăr libertățile noastre individuale și drepturile noastre civile… Voi continua să denunţe ura şi extremismul. Spun clar că nu există loc în America pentru violența politică, violența în general sau orice altă formă de violență.”

„Vom continua să conducem coaliția de națiuni mândre reunite pentru a-l împiedica pe Putin să preia Ucraina și să creeze noi nenorociri... pentru a întări NATO și a face alianța mai puternică și mai unită... și pentru a face chiar și pentru aliații noștri din Pacific... și să pună capăt războiului din Gaza”.

Președintele a reamintit și progresele înregistrate de la învestirea sa în ianuarie 2021, la câteva săptămâni după ce manifestanții au luat cu asalt Capitoliul. „Ne confruntam cu cea mai gravă pandemie dintr-un secol, cu cea mai gravă criză economică de la Marea Depresiune, cu cel mai grav atac asupra democrației noastre de la Războiul Civil. Ne-am adunat ca americani. Am trecut peste asta, am ieșit mai puternici, mai prosperi și mai în siguranță.”

În America, regii și dictatorii nu conduc, oamenii conduc. »

Joe Biden

Și, în cele din urmă, Biden i-a adus un omagiu Kamala Harris , pe care o susținuse deja pentru a-i urma într-un mesaj duminică trecută și care i-a permis vicepreședintelui său să se plaseze rapid în poziția de favorită pentru a-i urma în calitate de candidat al partidului . „S-a dovedit, este puternică, este capabilă. Ea este un partener incredibil pentru mine și un lider demn al țării noastre... Alegerea este acum a voastră, poporului american.”

Biden a încheiat citând celebra frază a lui Benjamin Franklin la finalul Convenției de la Philadelphia din 1787, care a fost întrebat ce regim tocmai a fost adoptat cu noua Constituție și care a răspuns: „O republică, dacă reușești să o păstrezi!” „Soarta acestei republici este acum în mâinile tale... În America, regii și dictatorii nu conduc, oamenii conduc. Istoria este în mâinile tale. Puterea este în mâinile tale. Ideea Americii este în mâinile tale.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră