Jean-Claude Juncker: "Ucraina nu va fi primită curând în UE"

19 Mar 2023
Jean-Claude Juncker: "Ucraina nu va fi primită curând în UE"

Fostul președinte al Comisiei UE Jean-Claude Juncker a avertizat împotriva așteptărilor nerealiste cu privire la aderarea rapidă a Ucrainei la UE, scrie ziarul austriac Kurier.

 „Cred că, din motivele date, Ucraina are nevoie de perspectiva aderării, dar sunt foarte supărat de imprudența multor politicieni, care acționează și în Occident, care promit Ucrainei o aderare rapidă, ey nu văd asta", a spus Juncker în podcastul ziarului Luxemburger Wort.

Pe termen lung "cel mai probabil"

Juncker a spus că nu este o „modalitate viabilă” de a accepta pur și simplu o țară care este în război și „nu își poate dezvolta pe deplin voința de reformă” din motive politice imperative. „Dar după evenimentele recente, cred că este foarte probabil ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană pe termen lung”.

Vorbind despre războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei, Juncker a fost îngrijorat. El însuși a căutat întotdeauna dialogul cu Rusia, precum și cu China. Chiar și acum este încă de părere „că trebuie să păstrăm legătura cu Rusia și China și că trebuie să semnalăm dorința de a vorbi”. Faptul este, totuși, că președintele rus Vladimir Putin a arătat „nicio voință” pentru „discuții de pace reale”, a spus Juncker.

"Este greșit"

Juncker a avertizat că nu ar trebui să existe o pace dictată în Ucraina. „Este greșit”. În afară de asta, pacea nu este cea mai înaltă valoare care ar trebui apărată, a spus Juncker. „Libertatea este o valoare mai mare”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră