Conform Bild, vicepremierul peninsulei Crimeea, Georgij Muradow, a declarat pentru televiziunea Swesda TV că “Jamala poate să se întoarcă imediat în țara ei natală, cu o singură condiție: să își ia cetățenia rusă”.
Solista de 32 de ani aparține minorității tătare și a fugit din Crimeea în 2014, în urma conflictului izbucnit între Rusia și Ucraina. Piesa ei, intitulată “1944”, este inspirată din trauma trăită de străbunica ei, deportată de ruși din Crimeea.
Mai mulți politicieni și instituții media din Rusia au criticat în termeni duri decizia juriului și rezultatul votului publicului, acuzând că decizia a fost motivată politic și este o falsificare a istoriei.
Sursele citate amintesc că în perioada 1941-1944 Ucraina a fost ocupată de Germania nazistă. Miliția Ucraineană (Reichskommissariat), unităti militare tătare din Crimeea și Organizația Naționaliștilor Ucraineni (OUN), (ulterior și Armata Insurgenților Ucraineni UPA, condusă de criminalul de război Stepan Bandera) au contribuit la uciderea a aproximativ 1,5 milioane de evrei și mii de comuniști din Rusia, Cehoslovacia și Polonia.
Inclusiv la masacrul de la Babi Iar (Kiev), când 33.771 de evrei, majoritatea bătrâni, femei și copii, au fost ucisi între 29 și 30 august 1941, au participat Miliția Ucraineană și OUN.