Italia vrea să măreasca vârsta de pensionare la 70 de ani

13 Sep 2024
Italia vrea să măreasca vârsta de pensionare la 70 de ani

Ministrul italian al administrației publice a propus, în cadrul legii bugetului 2025 care se conturează, ca italienii angajați în sectorul public să poată continua să lucreze până la vârsta de 70 de ani, scrie Capital

Este un subiect fierbinte în Italia: ca parte a legii sale bugetare pentru 2025 , Paolo Zangrillo, ministrul Administrației Publice, a pus piciorul în prag, propunând „funcționarilor publici posibilitatea de a continua să lucreze până la 70 de ani ”, notează Velvet Mag. Ministrul precizează, însă, că aceste pensionari după vârsta legală actuală – 67 de ani – s-ar baza pe „o alegere voluntară rezervată celor care se simt încă capabili să contribuie în sectorul lor” .

Această propunere vine într-un context în care multe sectoare publice din Italia, în special educația, justiția și sănătatea, se confruntă cu o lipsă de personal, combinată cu „presiunea financiară asupra sistemului de pensii” , asigură Velvet Mag. Paolo Zangrillo consideră că o astfel de măsură ar încuraja și transmiterea ștafetei și a know-how-ului între generații, așteptându-se la o pensionare masivă a muncitorilor în următorii ani autoritatile estimând că vor pierde 3,8 milioane de oameni în cincisprezece ani.

„Nu este o obligație, ci o opțiune suplimentară”

La rândul lor, sindicatele italiene se tem că o astfel de prelungire a vârstei ar avea „efecte negative asupra celor care vor să plece mai devreme” de 70 de ani și care au dreptul legal să facă acest lucru. Ei își exprimă, de asemenea, îngrijorarea cu privire la „sustenabilitatea fizică și psihologică” a lucrătorilor, în zonele în care stresul este omniprezent, cum ar fi sănătatea. „Este o nebunie ”, spune Maurizio Landini, secretarul general al Confederației Generale a Muncii din Italia (CGIL). „Nu este o forțare, ci o opțiune suplimentară ”, a răspuns ministrul.

În timp ce Germania își amână treptat pensionarea de la 65 la 67 de ani pentru grupele de vârstă din 1947 până în 1964, dezbaterea ar putea apărea din nou în Europa în anii următori. În cadrul discursului său de inaugurare, noul prim ministru francez Michel Barnier a indicat că dorește „să deschidă dezbaterea privind îmbunătățirea reformei pensiilor” , trecând de la 62 la 64 de ani în 2023. O măsură care a declanșat o mișcare intersindicală de amploare și a dus la milioane de oameni manifestând pe străzi.

Alte stiri din Externe

Ultima oră