Italia se sufocă în timpul primului val de căldură al anului

22 Iun 2024
Italia se sufocă în timpul primului val de căldură al anului

La Roma, unde Forțele Aeriene au înregistrat joi un maxim de 39°C, autoritățile locale au instalat palmieri în ghivece în stațiile de autobuz pentru a oferi puțină umbră trecătorilor, scrie Le Figaro

Turiștii și locuitorii din Italia au încercat să facă față primului val de caniculă  de vară de vineri, cu temperaturi în jur de 40°C. Potrivit serviciului meteorologic oficial al Forțelor Aeriene, temperaturile au fost în jur de 40°C în unele părți ale țării, în timp ce Ministerul Sănătății a plasat mai multe orașe în alertă roșie pentru caniculă, inclusiv Roma și Palermo  (Sicilia).

Site-ul meteorologic Il Meteo a dat vina pe un anticiclon african numit „Minos” , numit după fiul lui Zeus din mitologia greacă, care a devenit judecătorul lumii interlope după moartea sa. La Roma, unde Forțele Aeriene au înregistrat joi o maximă de 39°C, autoritățile locale au instalat palmieri în ghivece în stațiile de autobuz pentru a oferi trecătorilor puțină umbră. Capitala Italiei are multe parcuri și fântâni cu apă potabilă gratuite, dar multe străzi și piețe sunt expuse total la soarele arzător.

„Evitați orele cele mai fierbinți”

Vineri, mulți turiști, italieni și străini, s-au răcorit în jurul fântânilor de piatră, bând apă sau stropindu-și capul. „Din moment ce nu facem nimic de ce să ne plângem, mă gândesc la cei care sunt pe șantiere, care lucrează aici, trebuie să fie groaznic ”, a declarat un turist elvețian pentru AFP-TV. „Ne întoarcem puțin la hotel pentru a evita cele mai fierbinți ore ale zilei ”, explică Anna Verna, o turistă italiană în vârstă de 34 de ani.

„Atunci vom ieși din nou (...) Roma este frumoasă, așa că vrem să ne bucurăm de ea chiar și la căldură ”, a spus ea zâmbind. Folosind o cameră termică , ONG-ul de mediu Greenpeace a descoperit că temperaturile depășeau cu mult 50°C la nivelul solului în anumite locuri, în special la Colosseum.

În 2023, Roma a înregistrat un vârf record de temperatură de 42,9°C pe 18 iulie, potrivit municipalității. „Un record pe care, din păcate, riscăm să-l batem în această vară (...) chiar dacă este doar iunie ”, a avertizat Sabrina Alfonsi, consilier de mediu. Schimbările climatice induse de oameni încălzesc planeta într-un ritm alarmant, ceea ce duce la valuri de căldură mai intense, potrivit comunității științifice globale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră