Italia îl anchetează pe căpitanul vasului în legătură cu scufundarea iahtului miliardarului Mike Lynch

26 Aug 2024
Italia îl anchetează pe căpitanul vasului în legătură cu scufundarea iahtului miliardarului Mike Lynch

James Cutfield a fost rugat să explice cum s-ar putea scufunda o navă considerată de nescufundat, scrie Politico

Autoritățile italiene au lansat o investigație oficială asupra căpitanului iahtului de lux Bayesian, care s-a scufundat în largul coastei siciliene luni trecută, ucigând miliardarul britanic de tehnologie Mike Lynch și alți șase persoane. 

Duminică după-amiază, magistrații Parchetului Termini Imerese l-au interogat pe James Cutfield, care provine din Noua Zeelandă, a informat presa italiană .

I s-a cerut să explice cum s-ar putea scufunda o navă considerată ne-scufundabilă, deoarece experții au spus că tragedia ar fi putut fi evitată dacă toate trapele ar fi fost închise, chiar și în condiții meteorologice severe.

Procuratura a confirmat într-o conferință de presă din weekend că a deschis o anchetă inițială împotriva lui Cutfield , care are 51 de ani, pentru omor din culpă și epavă din neglijență.

„Suntem abia în faza inițială a investigațiilor... În această etapă, tocmai pentru că ancheta s-ar putea dezvolta în vreun fel, nu excludem absolut nimic”, a spus Ambrogio Cartosio, șeful parchetului.

„De asemenea, investigăm de ce echipajul a fost salvat urcând în barca de salvare în timp ce ceilalți oaspeți se aflau în carenă”, a declarat Raffaele Cammarano, un alt procuror.

De la accidentul de luni trecută, au apărut numeroase teorii cu privire la ceea ce s-a întâmplat, în special din cauza profilului victimelor, miliardarul Mike Lynch având legaturi cu sefii spionajului din Marea Britanie, conform Politico

Conexiuni de spionaj

Dispariția magnatului tehnologic britanic Mike Lynch în mările furtunoase în largul coastei Siciliei face si mai ciudat faptul că, cu două zile mai devreme, partenerul său de afaceri Stephen Chamberlain a fost rănit mortal într-un accident de mașină.

În calitate de asociați de afaceri de lungă durată, cei doi au fost judecați ca co-inculpați într-un proces pentru fraudă privind vânzarea companiei de software Autonomy către Hewlett-Packard pentru 11 miliarde de dolari (7 miliarde de lire sterline). În urma vânzării Autonomy în 2011, Lynch a co-fondat firma de securitate cibernetică Darktrace, iar Chamberlain a fost numit director financiar.

Lynch a co-fondat Darktrace în parteneriat cu foști oficiali ai serviciilor secrete din Regatul Unit în 2013.

Unul dintre co-fondatori a fost Stephen Huxter, o figură de rang înalt în echipa de apărare cibernetică a MI5, care a devenit director general la Darktrace.

Fondul de capital de risc de 1 miliard de dolari al Lynch, Invoke Capital – înființat în urma vânzării Autonomy – a susținut spin-out-ul Universității Cambridge cu o investiție inițială de 12 milioane de lire sterline.

Huxter l-a angajat pe veteranul GCHQ de 30 de ani, Andrew France, ca director executiv al companiei - mai târziu s-a alăturat consiliului de administrație al companiei. Lynch a stat în consiliu până în 2018, când a demisionat după ce a fost acuzat de fraudă.

Fostul șef al MI5 Jonathan Evans a stat, de asemenea, o perioadă în consiliul de administrație al Darktrace, în timp ce Jim Penrose, un veteran de 17 ani al Agenției de Securitate Națională din SUA, a condus anterior operațiunile companiei americane.

Alți foști fani ai companiei au inclus directorul de tehnologie Dave Palmer, care a lucrat anterior la MI5 și GCHQ, și directorul de securitate John Richardson, care a lucrat la apărarea cibernetică pentru guvernul Marii Britanii.

Alte stiri din Externe

Ultima oră