Washingtonul și Tel Avivul iau în considerare expulzarea luptătorilor din rândul Hamas și a familiilor acestora din Gaza, spune Wall Street Journal
În timp ce forțele israeliene se pregătesc pentru o ofensivă reînnoită care îi vizează pe liderii de vârf ai Hamas din Fâșia Gaza, liderii militari și politici israelieni se confruntă cu dificultatea de a elimina miile de luptători care reprezintă baza de putere a grupului.
Pentru a face față acestei provocări unii oficiali israelieni și americani discută ideea expulzării a mii de militanți de nivel inferior din enclava palestiniană ca o modalitate de a scurta războiul. Ideea amintește de acordul intermediat de SUA care i-a permis liderului palestinian Yasser Arafat și miilor de luptători să fugă din Beirut în timpul asediului Israelului din 1982 asupra capitalei libaneze.
Perspectiva expulzării luptătorilor Hamas face parte din evoluția discuțiilor israeliene și americane despre cine va conduce Gaza când se va termina războiul și ce se poate face pentru a se asigura că teritoriul nu poate fi niciodată folosit pentru a organiza un alt atac asupra Israelului, precum cel din 7 octombrie, cel mai ucigaș din istoria națiunii.
O propunere privind modul de guvernare a Gazei post-Hamas, dezvoltată de grupul de reflecție al armatei israeliene și vizualizată de The Wall Street Journal, ar începe cu crearea a ceea ce numesc ei „zone sigure fără Hamas”, care ar fi guvernate de un nou Autoritatea Gaza susținută de Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.
Discuțiile separate dintre SUA și Israel despre mutarea luptătorilor Hamas și a familiilor acestora din Fâșia Gaza urmăresc să ofere unor luptători Hamas o strategie de ieșire și să faciliteze reconstrucția Gazei odată ce luptele se încheie.
Întrucât încetarea temporară a focului începută vineri continuă să se mențină, nu există încă un consens emergent cu privire la întrebările fundamentale care ar putea duce războiul la sfârșit. Nu există niciun acord între Israel, SUA și națiunile arabe despre cine ar trebui să conducă Gaza sau cine ar asigura securitatea zilnică celor două milioane de oameni care trăiesc acolo.
Israelul și SUA sunt în dezacord cu privire la rolul, dacă este cazul, pe care ar trebui să îl joace Autoritatea Palestiniană din Cisiordania în conducerea Gazei. Și nu există nicio foaie de parcurs pentru ceea ce ar trebui să se întâmple cu mii de luptători Hamas și familiile lor.
O opțiune discutată de Israel și SUA este propunerea de a forța luptătorii de nivel inferior să părăsească Fâșia Gaza, pentru a împiedica grupul – pe care SUA îl consideră o organizație teroristă – să-și recapete puterea.
Înainte de începerea războiului, Israelul estima că Hamas avea aproximativ 30.000 de luptători în Fâșia Gaza. Israelul a promis că îi va ucide pe cei mai importanți lideri ai Hamas și pe toți membrii care au luat parte la atacurile din 7 octombrie.
Armata israeliană estimează că a ucis mii de militanți de la începutul războiului. Găsirea unui mod de abordare a numărului mare de luptători Hamas supraviețuitori și familiilor acestora a determinat oficialii să ia în considerare modelul Beirut.
În 1982, forțele militare israeliene au încercuit Beirutul într-un efort de a slăbi puterea Organizației pentru Eliberarea Palestinei în Liban. Asediul de două luni și bombardarea extinsă israeliană asupra Beirutului a creat o ruptură între Israel și SUA, care a intermediat un acord pentru a pune capăt luptei printr-un acord al Israelului de a permite lui Arafat și a celor aproximativ 11.000 de luptători palestinieni să părăsească Libanul spre Tunisia.
Nu a existat nicio discuție recentă privind permiterea unor oficiali de rang înalt al Hamas, precum liderului din Gaza, Yahya Sinwar și comandantului militar Mohammed Deif, să părăsească Gaza din cauza rolului lor în planificarea atacurilor din 7 octombrie, despre care Israelul spune că au ucis 1.200 de persoane, majoritatea civili.
Părăsirea Gazei ar fi fundamental diferită pentru luptătorii palestinieni de astăzi decât părăsirea Libanului în 1982. În timp ce militanții erau vizitatori în Beirut, Fâșia Gaza este casa lor și face parte dintr-un stat palestinian independent sperat.
Un înalt oficial israelian a spus că nu este clar că luptătorii Hamas ar lua opțiunea exilului, dacă li s-ar oferi.
„Nu îi văd la fel de raționali precum a fost OLP”, a spus oficialul. „Este o organizație mai religioasă, jihadistă, legată de ideile Iranului.”
Oficialul a spus că nu a existat nicio „discuție practică” despre exilarea luptătorilor Hamas, dar a spus că dacă Israelul ar lăsa Hamas fără altă opțiune, opțiunea ar putea deveni posibilă.
Unii luptători Hamas ar putea fi dispuși să ia în considerare această idee dacă conducerea lor va fi ucisă, a declarat Randa Slim, directorul Programului de Rezolvare a Conflictelor și Dialoguri Track II de la Institutul Orientului Mijlociu. Dar ideea se confruntă cu multe obstacole care ar putea să o facă nepractică, a spus ea.
Propunerea ar necesita sprijin din partea țărilor care doresc să accepte luptătorii Hamas, ai căror lideri se afla în siguranță în locuri precum Turcia, Qatar, Iran, Rusia și Liban. Ar trebui să abordeze întrebarea dacă luptătorii vor putea pleca cu familiile lor. Și ar fi necesar ca Hamas să aibă încredere în Israel pentru a onora orice angajamente pe care și le-a luat în acord, cum ar fi un acord de a nu viza militanții odată ce aceștia părăsesc Gaza.
„Cred că este nerealist astăzi, având în vedere starea actuală de conflict”, a spus Slim. „Dar lucrurile ar putea evolua în viitor.”
Între timp, armata a elaborat o propunere separată care prevede crearea unei „Autorități de restaurare a Gazei”, susținută de Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, care ar fi însărcinată cu reconstrucția unei Fâșiei Gaza fără Hamas.
Această propunere este în mare parte un punct de plecare pentru discuții care se confruntă cu obstacole uriașe, inclusiv poziția SUA, opusa celei a Israelului, conform căreia orice guvern postbelic din Gaza ar trebui să fie legat de Autoritatea Palestiniană.
De asemenea, ar necesita acceptarea din partea Arabiei Saudită și Emiratelor Arabe Unite. Armata israeliană a refuzat să comenteze propunerea.