Președintele turc și-a întărit discursul spunând la un miting la Istanbul că Occidentul este principalul vinovat pentru „masacrul” armatei israeliene din Gaza, scrie Times Of Israel
Israelul a anunțat sâmbătă rechemarea diplomaților săi din Turcia pentru „reevaluarea relațiilor sale”, în timp ce președintele Recep Tayyip Erdogan continuă să condamne statul evreu pentru acțiunea sa în Fâșia Gaza.
„Având în vedere întărirea pozițiilor Turciei, am solicitat rechemarea personalului diplomatic staționat în Turcia pentru a reevalua relațiile noastre bilaterale”, a declarat ministrul de externe Eli Cohen într-un comunicat.
Erdogan a declarat sâmbătă, în timpul unui miting la scară largă pro-palestinian la Istanbul, că țara sa se pregătește să condamne Israelul drept „criminal de război” în Gaza.
În discursul adresat sutelor de mii de manifestanți, Erdogan a dat vina pentru decesele din Gaza și asupra țărilor occidentale, vinovate că nu au pus capăt atacurilor israeliene.
„Israel, te vom proclama criminal de război în fața lumii”, a declarat Erdogan. „Facem ceea ce este necesar pentru a fi declarat criminal de război. »
Erdogan, al cărui guvern a restabilit doar recent relațiile diplomatice depline cu Israelul, și-a întărit poziția și criticile față de țară. La începutul acestei săptămâni, el a susținut că gruparea teroristă Hamas nu este o organizație teroristă, ci un grup de eliberare, alcătuit din „mujahedini” care luptă pentru pământurile și oamenii săi.
Ministrul israelian al Energiei, Israel Katz, care urmează să preia funcția de ministru de externe anul viitor, a declarat că Erdogan „și-a arătat adevăratele culori” la miting.
„Omul Frăției Musulmane sprijină terorismul Hamas și ISIS”, a scris Katz pe X. „Nici și kefieh-ul lui nu-l va scuti de rușine. »
Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a declarat: „Un șarpe este un șarpe. »
„Erdogan a încercat să-și îmbunătățească imaginea, dar rămâne antisemit”, a spus Erdan, potrivit Radio Armatei.
Protestatarii de la miting au fluturat steaguri turcești și palestiniene, scandând „Allah Akbar”. A participat Yusuf Islam, un muzician cunoscut anterior ca Cat Stevens.
La miting, Erdogan a numit puterile occidentale „principalii vinovați” pentru „masacrul” palestinienilor de către armata israeliană din Gaza.
„Desigur, fiecare țară are dreptul să se apere. Dar unde este justiția în această chestiune? »
El a acuzat puterile occidentale că „plâng” morțile civililor din Ucraina și că închid ochii la moartea civililor palestinieni din Gaza.
„Suntem împotriva acestor standarde duble și a tuturor acestor ipocrizii”, a spus el.
Și i-a acuzat pe aliații Israelului că au creat o „atmosferă de cruciada”, punând creștinii împotriva musulmanilor.
„Ascultă apelul nostru la dialog”, a spus Erdogan. „Nimeni nu are nimic de pierdut dintr-o pace dreaptă. »
El adoptase o linie mai prudentă în primele zile după atacul surpriză al teroriştilor Hamas din 7 octombrie, în timpul căruia peste 1.400 de oameni au fost ucişi în sudul Israelului, majoritatea civili, şi peste 230 de ostatici luaţi ostatici. El a devenit mult mai vocal pe măsură ce numărul morților din răspunsul militar al Israelului a crescut.
În Gaza, ministerul sănătăţii controlat de Hamas a declarat sâmbătă că Israelul a ucis 7.703 de persoane, majoritatea civili, şi peste 3.500 de copii. Aceste cifre nu au putut fi verificate independent și nu spun nimic despre numărul de luptători uciși. Israelul spune că 1.500 de teroriști au fost uciși în atacul din 7 octombrie.
Miercuri, Erdogan a declarat că Hamas nu este o organizație teroristă, ci că sunt „mujahedini” care își apără patria.
Israelul „poate considera Hamas o organizație teroristă, la fel ca Occidentul”, a spus Erdogan, adresându-se unei întruniri a fracțiunii sale AKP în parlament. „Occidentul vă datorează mult. Dar Turcia nu-ți datorează nimic. »
„Hamas nu este o organizație teroristă, este un grup de mujahedini care își apără pământurile”, a declarat el cu ovație în picioare. „Mujahideen” este un termen arab pentru cei angajați în jihad, război sfânt.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe Lior Haiat a declarat: „Israelul respinge cu fermitate cuvintele dure ale președintelui turc cu privire la organizația teroristă Hamas”.
Haiat a adăugat că Hamas este o „organizație teroristă disprețuitoare, mai rea decât ISIS” și că „chiar încercarea președintelui turc de a apăra organizația teroristă nu va schimba ororile pe care le-a văzut întreaga lume și fără echivoc că Hamas = ISIS”.
Ca parte a campaniei sale împotriva Hamas, care a început pe 7 octombrie, când aproximativ 2.500 de teroriști au trecut bariera de securitate dintre Gaza și Israel, ucigând aproximativ 1.400 de oameni și capturând peste 230 de ostatici într-un potop de mii de rachete trase asupra orașelor israeliene, Israelul pretinde că atacă poziții teroriste din Fâșia Gaza. Marea majoritate a celor uciși când bărbații înarmați au capturat comunitățile de la graniță erau civili, bărbați și femei, copii și bătrâni.
Erdogan nu a condamnat oficial masacrul civililor israelieni de către Hamas.
Discursul lui Erdogan de la Ankara a reamintit declarații anterioare de apărare a Hamas.
„Hamas nu este o organizație teroristă, iar palestinienii nu sunt teroriști”, a scris el pe Twitter în 2018, ca „o reamintire” pentru prim-ministrul Benjamin Netanyahu. „Este o mișcare de rezistență care apără patria palestiniană împotriva unei puteri ocupante. »
Erdogan nu a ezitat să eticheteze Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) drept terorist și să ordone operațiuni militare împotriva acestuia. În această lună, el a anunțat „intensificarea operațiunilor aeriene” împotriva PKK în urma unui atentat sinucigaș cu bombă la Ankara, promițându-se să „arate teroriștilor că putem să-i distrugem oricând și oriunde vrem”.
Netanyahu a numit PKK o „organizație teroristă”.
Erdogan a declarat miercuri forumului AKP că își anulează planurile de a călători în Israel din cauza războiului său „inuman”.
„Am avut planuri să mergem în Israel, dar este anulat, nu vom merge”, a spus Erdogan.
Separat, ministrul turc de externe Hakan Fidan, vorbind din Qatar, a acuzat Israelul de o „crimă împotriva umanității” în războiul său din Gaza.
„Atacarea fraților noștri palestinieni, copiilor, bolnavilor, bătrânilor, școlilor, spitalelor și moscheilor, este o crimă împotriva umanității”, a declarat el, alături de ministrul Qatar Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani.
Erdogan a criticat Israelul încă de la începutul războiului său împotriva Hamas, după masacrele din 7 octombrie.
Săptămâna trecută, Erdogan a cerut Israelului să-și înceteze acțiunile militare.
„Este clar că securitatea nu poate fi asigurată prin bombardarea spitalelor, școlilor, moscheilor sau bisericilor”, a spus Erdogan într-un comunicat. „Reiterez apelul nostru către guvernul israelian de a nu-și intensifica atacurile împotriva civililor și de a pune capăt imediat operațiunilor sale asemănătoare genocidului. »
Apărarea lui Erdogan asupra Hamas și acuzațiile sale împotriva Israelului pun sub presiune inițiativele de restabilire a relațiilor diplomatice inițiate în ultimele optsprezece luni, după ani de animozitate.
Înainte de venirea lui Erdogan la putere, Israelul era de mult un aliat regional al Turciei, dar relațiile s-au rupt în 2010, după raidul israelian asupra navei Mavi Marmara, care se îndrepta spre Gaza, care făcea parte dintr-o flotilă pentru eludarea blocadei. Operațiunea a ucis 10 militanți turci care au atacat soldații IDF de la bordul navei.
În anii următori, Netanyahu și Erdogan s-au ciocnit de la distanță în mai multe rânduri, acuzându-se reciproc de genocid. În iulie 2014, Erdogan a acuzat statul evreu că „perpetuează spiritul lui Hitler” în timpul unui război cu Gaza.
Relațiile s-au îmbunătățit apoi ușor, dar ambele țări și-au rechemat ambasadorii în 2018 din cauza violențelor din Gaza și a transferului ambasadei la Ierusalim de către administrația Trump.
Confruntat cu o izolare diplomatică tot mai mare și dificultăți economice, Erdogan a început să dea semne publice de deschidere în decembrie 2020. În august 2022, Israelul și Turcia au anunțat o nouă eră în relațiile lor diplomatice.
La sfârșitul lunii septembrie, la New York, Erdogan l-a întâlnit pentru prima dată – sau cel puțin în public – cu Netanyahu, iar cei doi bărbați au discutat cu entuziasm perspectivele de cooperare. Președintele Isaac Herzog a fost găzduit de Erdogan în martie trecut la Ankara – prima vizită israeliană la nivel înalt din 2008 – iar ministrul de externe Cohen s-a întâlnit cu liderul turc în februarie.
Prim-ministrul de atunci Yair Lapid s-a întâlnit cu Erdogan la New York în timpul Adunării Generale din 2022.
Turcia menține relații strânse cu Hamas. Erdogan a fost în contact strâns cu conducerea Hamas de la începutul războiului și a permis grupării teroriste să opereze de la un birou din Istanbul de mai bine de un deceniu, insistând că nu a fost aripa politică a grupului. Cu toate acestea, în 2020, Israelul a furnizat dovezi serviciilor de informații turce că membri ai aripii militare a Hamas operau sub supravegherea lui Saleh al-Arouri, din Beirut.
Din acest birou, teroriştii Hamas ar fi planificat atacuri teroriste împotriva Israelului şi au dezvoltat modalităţi de a transfera fonduri militanţilor grupării teroriste din Cisiordania.
Potrivit Al-Monitor, într-un interviu acordat televiziunii turce săptămâna trecută, fostul lider al Hamas din Qatar, Khaled Meshaal, a spus că are „un mare respect pentru Turcia”, adăugând că „Turcia a trebuit să spună „opriți” Israelului. Fostul lider sa întâlnit cu Erdogan de mai multe ori în ultimii ani, iar într-un discurs adresat membrilor partidului lui Erdogan în 2014, și-a exprimat speranța de a „elibera Palestina și Ierusalimul” împreună cu aceștia.
Un sondaj recent arată că majoritatea cetățenilor turci doresc ca Erdogan să rămână neutru sau să joace un rol de mediere în război.
Istanbul, Turkey.
— TIMES OF GAZA (@Timesofgaza) October 28, 2023
Thousands rally in solidarity with the Palestinian people in Gaza. pic.twitter.com/4LBJ2IJKHf