Israelul anunță moartea comandantului Hezbollah Fouad Chokr într-un bombardament lângă Beirut

31 Iul 2024
Israelul anunță moartea comandantului Hezbollah Fouad Chokr într-un bombardament lângă Beirut

Mișcarea Hezbollah a negat moartea comandantului iar Ministerul Sănătății libanez a anunțat că trei civili, o femeie și doi copii, au fost uciși. Această lovitură vine la trei zile după un atac mortal asupra Golanului, atribuit Hezbollahului scrie Le Figaro.

Armata israeliană (IDF) a efectuat marți o lovitură în suburbiile sudice ale Beirutului, un bastion al  Hezbollah-ului libanez, vizând, potrivit acesteia, un comandant „responsabil” pentru atacul mortal asupra  Înălțimilor Golan la care Israelul promisese să răspundă. IDF a anunțat moartea comandantului Hezbollah Fouad Chokr, moarte pe care Hezbollahul a negat-o. Cel puțin o femeie și doi copii au fost uciși, iar 74 de persoane au fost rănite, a anunțat Ministerul Libanez al Sănătății într-un raport inițial.

„Armata israeliană a efectuat un atac țintit la Beirut împotriva comandantului responsabil pentru uciderea copiilor lui Majdal Shams și a multor alți civili israelieni ”, a spus armata într-un comunicat, referindu-se la atacul de sâmbătă din acel oraș în partea înălțimilor Golanului sirian anexată de Israel, unde au fost uciși 12 copii . Acest atac cu rachetă asupra unui teren de fotbal a fost atribuit de Israel, ca și de Statele Unite, mișcării islamiste libaneze, care l-a negat.

La câteva minute după lovitură, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat că Hezbollahul a „depășit linia roșie”. Prim-ministrul libanez, la rândul său, a denunțat o „agresiune flagrantă”. Într-o declarație, Najib Mikati a denunțat un „act criminal” și a cerut „comunității internaționale să-și asume responsabilitățile și să exercite presiuni pentru a forța Israelul să-și oprească agresiunea și amenințările și să aplice rezoluțiile internaționale” . „Aceasta este o încălcare gravă a dreptului internațional ”, a declarat Ministerul de Externe rus. Iranul a descris atacul drept „vicios” .

Martorii au spus că au auzit o bubuitură puternică și au văzut un nor de fum. Un fotograf AFP la fața locului a văzut că ultimul etaj al unei clădiri cu opt etaje a fost lovit și că ambulanțele au ajuns la locul lovitueii. Potrivit cotidianului israelian Haaretz, citat de ziarul  L'Orient - Le Jour , „ținta atacului israelian de la Beirut (a fost) considerată a fi numărul doi al lui Hezbollah responsabil pentru activitățile militare ale organizației” , adaugă cotidianul israelian. . 

Teama de prelungirea războiului

Atacul asupra lui Majdal Shams a reînviat temerile cu privire la extinderea în Liban a războiului din Gaza între Israel și Hamas palestinian, aliat al Hezbollah-ului, și a unui conflict generalizat în regiune. Un civil israelian a fost ucis marți în urma căderii unei rachete în nordul Israelului, potrivit serviciilor de urgență, iar armata a susținut că a răspuns la un baraj de rachete trăgând spre Liban.

Ea anunțase anterior că a lovit „aproximativ zece ținte teroriste Hezbollah” în „șapte zone diferite” din sudul Libanului și a ucis un membru al mișcării armate. Ca răspuns la aceste lovituri, care au cauzat „daune semnificative”, potrivit Agenției Naționale de Știri Libaneze (ANI), Hezbollah a declarat că a lansat mai multe atacuri, inclusiv două asupra cazărmii Beit Hillel din nordul Libanului, folosind rachete Katyusha și drone explozive .

De la începutul războiului din Gaza, declanșat la 7 octombrie de atacul fără precedent al Hamas pe pământul israelian, schimburile de foc au avut loc aproape zilnic la granița de nord a Israelului cu Libanul, între armata israeliană și Hezbollah, o mișcare atotputernică în Liban, sprijinit de Iran.

Alte stiri din Externe

Ultima oră