Israel: Hamas duce război din spitale. Principala lor bază de operațiuni se află sub Spitalul Shifa din orașul Gaza

27 Oct 2023
Israel: Hamas duce război din spitale. Principala lor bază de operațiuni se află sub Spitalul Shifa din orașul Gaza

Într-o ședință de informare pentru reporterii instituțiilor de presă internaționale, purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari a spus că principala bază de operațiuni a grupării teroriste Hamas se află sub Spitalul Shifa din orașul Gaza, scrie TimesOfIsrael

Hagari spune că Hamas are mai multe complexe subterane sub Shifa – cel mai mare spital din Fâșia Gaza – care sunt folosite de liderii grupării teroriste pentru a dirija atacurile împotriva Israelului.

„Avem dovezi concrete că sute de teroriști au inundat spitalul pentru a se ascunde acolo după masacrele din 7 octombrie”., spune el.

"Israelul are informații despre că există mai multe tuneluri care duc la baza subterană din afara spitalului, astfel încât oficialii Hamas nu trebuie să intre în spital pentru a ajunge la el." Dar Hagari adaugă că există și o intrare în complexul subteran din interiorul uneia dintre secții.

„Teroriștii Hamas operează în interiorul și sub spitalul Shifa – și alte spitale din Gaza – cu o rețea de tuneluri teroriste”, spune el. „Shifa nu este singurul spital – este unul dintre multe. Utilizarea spitalelor de către Hamas este sistematică”.

În plus, potrivit IDF, securitatea internă a Hamas are un centru de comandă în interiorul Spitalului Shifa, din care direcționează tirurile de rachete asupra Israelului și depozitează arme.

Hagari acuză Hamas că folosește spitalul - cu 1.500 de paturi și aproximativ 4.000 de angajați - ca scut uman.

„Hamas folosește spitalul Shifa ca scut pentru infrastructura teroristă Hamas”, spune Hagari. „Hamas duce război din spitale. Operând din aceste spitale, Hamas nu numai că pune în pericol viețile civililor israelieni; dar exploatează și civili nevinovați din Gaza.

„Teroriștii Hamas operează în interiorul spitalelor tocmai pentru că știu că Israelul distinge între teroriști și civili.”

Infrastructura energetică a spitalului este folosită și de baza subterană a Hamas, a mai spus el.

"Informațiile despre utilizarea spitalului de către Hamas se bazează pe o gamă largă de surse de informații colectate de Direcția de Informații Militare și agenția de securitate Shin Be si au fost deja furnizate aliaților."

 „Atunci când unitățile medicale sunt folosite în scopuri teroriste, acestea sunt susceptibile să-și piardă protecția împotriva atacurilor în conformitate cu dreptul internațional”, a adăugat el

IDF a publicat o suprapunere grafică a unei imagini din satelit a Spitalului Shifa, care arată ceea ce spune că sunt centre de comandă Hamas ascunse sub spital.

Alte stiri din Externe

Ultima oră