Întrerupere generală a curentului pe insula daneză Bornholm aflată în apropierea gazoductelor Nord Stream

10 Oct 2022
Întrerupere generală a curentului pe insula daneză Bornholm aflată în apropierea gazoductelor Nord Stream

Insula Bornholm, din Danemarca, a suferit luni dimineață o întrerupere generală a curentului. Insula este situată în apropierea gazoductelor Nord Stream și se crede că cauza acestei întreruperi este un cablu submarin defect, scrie Le Figaro.

Insula daneză Bornholm, învecinată cu locurile de presupus sabotaj al gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică, a fost afectată luni dimineață de o întrerupere generală a curentului, am aflat de la operator. Operatorul danez al rețelei de înaltă tensiune Energinet consideră că originea defecțiunii provine din cablul electric submarin care leagă insula de 40.000 de locuitori de continent, însă cauza exactă nu a fost încă identificată cu certitudine.

Există o lipsă de aprovizionare și Bornholm a rămas fără energie electrică de la 07:50 (5:50 GMT)”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Energinet. 

Credem că poate proveni de la cablul (submarin), dar ar putea foarte bine să provină din altă parte a sistemului”, a spus ea. Curentul ar trebui restabilit pe insulă la prânz datorită mijloacelor de producție locale. 

Incidentul are loc la două săptămâni după descoperirea în estul insulei a patru scurgeri uriașe în cele două gazoducte Nord Stream care leagă Rusia de Germania, cauzate, potrivit anchetatorilor, de detonații subacvatice și foarte probabil de sabotaj. Rusia, spre care sunt îndreptate toate privirile, respinge orice responsabilitate și îi acuză pe occidentali.

De la scurgeri, Danemarca a crescut gradul de securitate din jurul infrastructurii sale energetice. Săptămâna trecută, poliția daneză a mai spus că a primit rapoarte despre zboruri neautorizate cu drone în apropierea zăcămintelor de gaze din Marea Nordului, în urma unor incidente similare din partea norvegiană.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră