Încă 2 ostatici au fost eliberați de Hamas, două femei în vârsta. Soții lor sunt încă deținuți în Fâșia Gaza

23 Oct 2023
Încă 2 ostatici au fost eliberați de Hamas, două femei în vârsta. Soții lor sunt încă deținuți în Fâșia Gaza

Doi ostatici „au fost transportați din Gaza” luni seară, potrivit Comitetului Internațional al Crucii Roșii, scrie Le Monde. Israelul a confirma eliberareacelor doua femei Kibbutz Nir Oz

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a spus luni seara într-o declarație că „a facilitat eliberarea a încă doi ostatici, transportându-i din Gaza în această seară” . Pe X (fostul Twitter), Crucea Roșie a adăugat că „rolul său de intermediar neutru între părțile în conflict face posibilacest lucru Suntem pregătiți să vizităm ostaticii rămași și să facilităm orice eliberare viitoare. Ne bucurăm că acești oameni se vor reuni în curând cu familiile și cei dragi" În același timp, televiziunea egipteană a difuzat imagini cu punctul de trecere a frontierei Rafah, între Fâșia Gaza și Egipt, prin care trecea o ambulanță cu lumini intermitente.

La sfârșitul zilei, luni, Abou Obeida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Ezzedine Al-Qassam, filiala militară a Hamas, a declarat într-un comunicat că două femei ostatice au fost eliberate „din motive umanitare stringente” datorită medierii Qatarului și Egiptului. „Am decis să-i eliberăm din motive umanitare și de sănătate (…). În ciuda acestui fapt, inamicul a refuzat să-i ia înapoi vinerea trecută ”, a spus Abou Obeida pe mesajele Telegram. 

Cei doi au fost identificați ca cetățeni israelieni Nurit Cooper, în vârstă de 79 de ani, și Yocheved Lifshitz, în vârstă de 85 de ani, potrivit mai multor surse, scrie CNN

„Pot confirma că mama mea Yochi (Yocheved) Lifshitz a fost unul dintre cei doi ostatici eliberați de Crucea Roșie în această seară”, a spus fiica ei Sharone Lifshitz într-o declarație transmisă presei. „Deși nu pot exprima în cuvinte ușurarea că ea este acum în siguranță, voi rămâne concentrată pe asigurarea eliberării tatălui meu și a tuturor celor – aproximativ 200 de oameni nevinovați – care rămân ostatici în Gaza”.

Israelul confirmă eliberarea celor 2 ostatici

Biroul premierului israelian a dat identitățile celor două femei, de naționalitate israeliană și din kibbutzul Nir Oz: Yocheved Lifschitz, 85 de ani, și Nourit Kuper, 79 de ani, luați ostatici împreună cu soții lor în timpul atacului sângeros al Hamas. Soții lor sunt încă deținuți în Fâșia Gaza, a declarat biroul primului ministru israelian.

„După ce au fost predați forțelor israeliene, aceștia se îndreaptă în prezent către un centru medical din Israel pregătit special pentru a-i primi ”, se arată într-un comunicat. „Membrii familiei lor îi vor aștepta acolo ”, adaugă biroul primului ministru, care a mulțumit Egiptului și Crucii Roșii pentru rolul lor în eliberarea ostaticilor.

Centrul Medical Sourasky din Tel Aviv a confirmat că le va primi pe cele două femei, transportate cu un elicopter militar, pentru examinări medicale.

„Deși îmi lipsesc cuvintele pentru a-mi exprima ușurarea că ea este acum în siguranță, rămân concentrat pe eliberarea tatălui meu și a celor aproximativ 200 de oameni nevinovați încă ținuți ostatici în Gaza”, a declarat Sharone Lifschitz, fiica lui Yocheved, de naționalitate britanică.

Gruparea islaistă a eliberat vineri două femei cu dublă naționalitate israeliano-americană, invocând „motive umanitare”. Au fost primii doi ostatici eliberați oficial de gruparea palestiniană de la atacul său din 7 octombrie, în care 1.400 de persoane au fost ucise și alte zeci au fost răpite.

Alte stiri din Externe

Ultima oră