În spatele dorinței de cenzură a lui Thierry Breton, aceiași politicieni profesioniști învechiți

16 Ian 2025
În spatele dorinței de cenzură a lui Thierry Breton, aceiași politicieni profesioniști învechiți

 Cuvintele fostului comisar european, care au ridicat posibilitatea anulării următoarelor alegeri legislative germane, ar trebui să ne alerteze asupra tentației autoritare a unei părți a elitelor franceze care par să fie la distanță în fața întorsăturii tehnologice a secolul, analizează filozoful Julie Girard în Le Figaro.

Elon Musk publica mesaje, Thierry Breton este revoltat, schimburile lor pe rețelele de socializare devin virale. În timp ce antreprenorul american, o figură de top în tehnologia internațională, își folosește libertatea de exprimare, ca orice utilizator al platformei sale digitale X,  fostul comisar european îl amenință cu cele mai grave represalii. De ce? Pentru presupusa „imixtiune” a lui Elon Musk în politica anumitor state europene, în special în cea a Germaniei. Dacă dușmănia dintre cei doi bărbați nu este nouă, aceasta a crescut considerabil în ultimele săptămâni, recent concentrându-se în jurul conversației lui Elon Musk cu Alice Weidel, liderul AfD, partidul de extremă dreaptă germană . 

Fără a susține politica AfD nu putem decât să regretăm spiritul de cenzură care îl impulsionează pe Thierry Breton. Referindu-se la ultimele alegeri prezidențiale din România, câștigate de candidatul de extremă dreapta, Călin Georgescu, dar anulate de Curtea Constituțională a țării  pe fondul suspiciunii de ingerință rusă prin intermediul rețelei de socializare TikTok, Breton a mers până acolo încât a menționat posibilitatea unei anularea următoarelor alegeri parlamentare germane, care urmează să aibă loc în februarie. Am făcut-o în România, va trebui să se facă dacă va fi necesar în Germania , a declarat el. Curioasa anticipare pentru un om care pretinde că apără democrația.

În prezent, nu există nicio dovadă că Elon Musk a încălcatDigital Service Act (DSA), regulamentul UE privind serviciile digitale și a oferit AfD un avantaj public nedrept față de rivalii săi. Comisia Europeană a indicat că se va asigura că X nu își îndeplinește obligațiile; În acest scop este programată o întâlnire pe 24 ianuarie. Ar fi avut loc asemenea critici dacă Musk ar fi susținut un partid progresist? În 2017, videoclipul publicat de Barack Obama în sprijinul lui Emmanuel Macron nu a stârnit un asemenea scandal. Cu siguranță, Musk este acum urmarit de peste 212 milioane de abonați, dar libertatea de exprimare este un drept de necontestat.

Capitalism de fațadă

Thierry Breton nu este singurul care l-a atacat pe liderul american. Chiar și președintele francez, Emmanuel Macron, l-a condamnat și nu a ezitat să-l descrie pe Musk drept noul lider al Internaționalei reacţionare . Expresia este suficientă pentru a te face să zâmbești! A fi reacționar înseamnă, în sensul literal al termenului, a fi împotriva progresului și a evoluției societății. Niciun om nu întruchipează inovația mai mult decât Musk. Cine se poate lăuda că a dezvoltat  prima companie de vehicule electrice din lume, că a permis prima plimbare spațială privată din istorie, sau chiar că a furnizat conectivitate insulei franceze Mayotte dupa uragan, precum și multor regiuni ale globului aflate în criză? La fel, cum să nu recunoaștem angajamentul unui spirit liber, care, într-un moment în care „Internaționala Progresistă” încerca, prin toate mijloacele, lovitura sa ideologică de stat, a îndrăznit să spună cu voce tare și clar ceea ce o majoritate de americani gândea în tăcere? Pentru că, în Statele Unite, libertatea de exprimare este sacră; din fericire, garantata de Primul Amendament la Constituție.

Nimic măreț nu este produs în limitele opresive ale reglementării – nici intelectual, nici material

Dorința de cenzură, sau chiar răspunsul imperios, a unei părți a elitei europene dezvăluie slăbiciunea politicienilor profesioniști copleșiți de schimbarea tehnologică a secolului și care, în aceste circumstanțe, preferă reglementarea inovației, reacția la acțiune, indignarea la creație, cu alte cuvinte, blocarea în capitalismul de fațada. Cu toate acestea, Franța este o națiune mare, bogată în ingineri calificați, care poate aspira să îmbrățișeze succesul unui gigant precum Tesla sau SpaceX.

Cu riscul de a îl supara pe Breton, hiperreglementarea europeană a sectorului noilor tehnologii, implementată în ultimii ani sub egida sa, dăunează grav dezvoltării inteligenței artificiale. Dacă Franța și Europa vor să fie competitive la scară internațională, ele trebuie să-și dea mijloacele pentru a face acest lucru printr-o politică de creștere ambițioasă, care va implica neapărat forțele de eliberare a forțelor de muncă și creative. Nimic măreț nu este produs în limitele opresive ale reglementării – nici intelectual, nici material. Acesta este motivul pentru care Europa trebuie să încurajeze bărbați vizionari precum Elon Musk, talente franceze și europene, capabile, prin curajul lor, îndrăzneala și spiritul lor de perturbare, să duca totul pe urmele lor. Indignarea poate avea virtuți, cu condiția să fie constructivă. Resentimentul latent este doar arma celor slabi. Preluarea furiei antiamericane servește doar ambițiilor personale ale câtorva, doar pentru a restabili imaginea unor recorduri pe care unii ar prefera să le uite.

La capătul puterii

Subiectul este sensibil și timpul este esențial, pentru că decalajul se mărește zi de zi. Cel mai recent raport financiar trimestrial al companiei americane Nvidia, lider mondial în sectorul microprocesoarelor, conține un indicator deosebit de lămuritor. Acesta arată că, în perioada februarie-octombrie 2024, veniturile gigantului Silicon Valley provin 45% din Statele Unite, 19% din Singapore, 16% din Taiwan, 12% din China și puțin peste 6% din restul lumii, inclusiv Europa. Cu toate acestea, Nvidia  reprezintă aproape 90% din vânzările totale de GPU la nivel mondial; aceste procesoare grafice sunt cele mai eficiente de pe piață și sunt necesare pentru dezvoltarea celor mai avansate sisteme de inteligență artificială. Principalii clienți ai Nvidia sunt Meta, Tesla – xAi, Google, Amazon, Microsoft și ByteDance.

Cu alte cuvinte, avansul puterilor americane și asiatice este deja colosal. Europa trebuie să reacționeze, pentru că singurul sector capabil să producă astăzi o creștere de două cifre este cel al noilor tehnologii. Această creștere este necesară pentru a asigura sustenabilitatea modelului nostru social și un viitor senin pentru copiii noștri, pentru a nu fi nevoită să se bazeze din nou și din nou pe o clasă de mijloc la capătul puterilor, care se luptă din ce în ce mai mult să beneficieze de roadele muncii sale. Societatea nu mai are luxul de a suferi chinurile unei elite egoiste, conformiste și care gândeste pe termen scurt. În eseul său intitulat Only the Paranoid Survive , inginerul american Andy Grove, co-fondatorul Intel, susține că dacă există o lecție de învățat, aceasta este să ne expunem vântului schimbării . Să sperăm că vântul bate în direcția bună!

Alte stiri din Externe

Ultima oră