Prin această măsură, municipalitatea capitalei economice italiene, cel mai poluat oraș din țară, dorește să îmbunătățească calitatea aerului, scrie Le Figaro
Epoca filmului Rocco și a fraților săi, în care Annie Girardot, îmbrățișată de iubitul ei lângă un restaurant milanez în aer liber, pufăia cu nonșalanță din țigară, nu mai este. Orașul italian interzice, de la 1 ianuarie 2025, fumatul în toate spațiile publice. Această hotărâre municipală, votată în consiliu în 2020, intră în vigoare.
Anumite locuri au fost deja lovite de această interdicție din 2021: stații de autobuz, parcuri, locuri de joacă, cimitire și facilități sportive precum tribunele de pe stadion. De data aceasta, așa va fi și în stradă, sub sancțiunea de a fi amendată între 40 și 240 de euro. Singura excepție de la regulă: dacă ești la cel puțin 10 metri de o altă persoană.
„Descurajați stilurile de viață dăunătoare sănătății”
Obiectivul municipalității, potrivit unui comunicat de presă publicat pe 26 decembrie: „îmbunătățirea calității aerului din oraș” și „protejarea sănătății cetățenilor”, în special împotriva fumatului pasiv. „Este înainte de toate o acțiune de conștientizare care are ca scop descurajarea stilurilor de viață dăunătoare sănătății, a tuturor, nu doar a fumătorilor”, spune deputatul de mediu, Elena Grandi. Ea însăși fumătoare, aleasa promite că va fi „prima care își va schimba obiceiurile” .
Orașul, administrat din 2016 de primarul de centru-stânga și membru al Partidului Verzilor Italian, Giuseppe Sala, se angajează să reducă poluarea. La începutul anului 2024, el a propus interzicerea mașinilor în centrul orașului Milano. Deși măsura nu a fost încă adoptată, în centrul istoric au apărut zone cu trafic limitat.
Milano, cel mai poluat oraș din Italia
Milano, capitala economică a peninsulei italiene, este adesea citată drept cel mai poluat oraș din țară. În februarie 2024, pentru câteva ore, compania elvețiană IQAir, care întocmește în timp real clasamentul orașelor din lume cu cel mai poluat aer, a plasat Milano pe locul trei. Un podium împărțit cu Lahore în Pakistan și Dacca în Bangladesh. Cu cei 1,4 milioane de locuitori ai săi, orașul lombard, situat într-un bazin între Alpi și Apenini, suferă de o ventilație slabă și de o concentrație mare de industrii poluante.
Potrivit agenției regionale de mediu din Lombardia, tutunul este responsabil, la Milano, pentru 7% din particulele fine din aer. În Franța, mai multe orașe încep să interzică țigările în aer liber. Este cazul Strasbourgului, care a votat în iunie anul trecut interzicerea fumatului în toate parcurile și grădinile orașului . Se înmulțesc și plajele fără tutun, de la Ouistreham în Calvados până la Nisa.