Imaginile ultimei îmbrățișări a celor trei prieteni prinși de viitură în Italia provoacă emoție în toata lumea

04 Iun 2024
Imaginile ultimei îmbrățișări a celor trei prieteni prinși de viitură în Italia provoacă emoție în toata lumea

Două femei și un bărbat cu vârsta cuprinsă între 21 și 25 de ani au fost prinși vineri de curentul puternic al unui râu, în nord-estul Italiei. Două cadavre au fost găsite fără viață. Tânărul este încă dispărut, scrie FranceInfo

Scena, surprinsă de localnici, este sfâșietoare. Trei persoane au fost înghițite de râul Natisone , în regiunea Udine, Italia, vineri, 31 mai, după ce au încercat să reziste curentului îmbrățișându-se. Imaginile au făcut înconjurul rețelelor de socializare , provocând emotie cu mult dincolo de granițele italiene. Două femei din videoclipîn vârstă de 21 și 23 de ani, au fost găsite moarte duminică, în timp ce al treilea membru al trio-ului, un tânăr de 25 de ani, este încă dispărut. 

În acea zi, Patrizia Cormos, o studentă italiană de 21 de ani, susținuse un examen dimineața. Odată ce și-a încheiat testul de modelare 3D la Academia de Arte Frumoase, a acceptat oferta prietenei ei Bianca Doros, o româncă de 23 de ani, care și-a dorit să petreacă după-amiaza în compania ei și a iubitului ei, Cristian Casian Molnar, tot de origine română. Mama ei, găsind ca era obosită dupa examen, a încercat să o descurajeze, potrivit La Stampa . Dar tânăra a mers totuși cu prietenii ei la Premariacco, lângă Udine. De acolo au mers până la râul Natisone.

Un curs de apă periculos, în ciuda aparențelor: chiar și în condiții normale, unele locuri ajung la 15 metri adâncime, iar curentul este extrem de puternic. În coloanele cotidianului Il Messaggero , un locuitor consideră că „cei trei tineri trebuie să nu fi fost conștienți de pericol” pentru că, potrivit acestuia, „când au coborât la albia râului să facă fotografii, nu era niciun semn de ce avea să se întâmple ” .

O inundație foarte bruscă

Un mesaj publicat pe Facebook de Michele De Sabata, primarul din Premariacco, susține această mărturie: „Cei trei tineri au ajuns când era soare și erau condiții normale, fără inundații. Nu puteau ști ce se întâmplă în amonte. Și a fost doar o chestiune de minute.” Cifrele îi dau dreptate: la ora 11.30, debitul de apă era de doar 20 de metri cubi pe secundă, în timp ce la 13.00 a ajuns la 135 de metri cubi pe secundă, potrivit La Stampa . O alertă galbenă a fost în vigoare în regiunea Friuli Venezia Giulia, potrivit Corriere del Veneto . Accesul la râu era interzis din cauza riscului de inundații.

La ora 13.25 numărul european de urgență 112 a primit un apel de la una dintre cele două tinere care s-a declarat „prizonieră” a apei alături de cele două prietene, potrivit postului de televiziune italian Rai News 24. În ciuda trimiterii rapide a echipelor specializate, scafandri și un elicopter, trio-ul s-a trezit prins de apele în creștere, sub privirea neputincioasă a localnicilor. În doar câteva minute, ieșirea la picnic se transformă într-o tragedie, în ciuda încercării disperate a prietenilor de a rezista valului ținându-se unul pe celălalt.  „Le-am aruncat o frânghie, dar au fost literalmente înghițiți de inundație în fața ochilor noștri ”, a mărturisit Giorgio Basile, comandantul pompierilor locali, relatează presa britanică The Telegraph .

A durat 48 de ore până duminică când, la aproximativ un kilometru de locul unde au fost văzute ultima dată, trupurile celor două tinere au fost găsite. Cristian Casian Molnar este încă disparut.

Primarul Michele De Sabata transmite zilnic pe Facebook munca salvatorilor . El discută și despre controversele care au izbucnit de la tragedie. O voce off audibilă la unul dintre videoclipuri, care comentează: "Trebuia să-i lași acolo, țipă ca fetițele. Sunteți până la genunchi în apă, înotați!" Autorul acestor cuvinte a primit ordin să se facă cunoscut primarului, care l-a îndemnat să-și ceară scuze. Totodată, alesul difuzează mesaje de încurajare: „Hai salvatori, să fie azi ultima zi de căutări pentru a-l returna pe Cristian familiei sale” , citim în ultima postare publicată pe pagina sa de Facebook dimineața. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră