Imaginile disperării: un tată nu-și poate abandona copilul decedat sub dărâmăturile din Turcia

08 Feb 2023
Imaginile disperării: un tată nu-și poate abandona copilul decedat sub dărâmăturile din Turcia

Videoclipurile și fotografiile cu cele două cutremure care au devastat sudul Turciei și nordul Siriei, ucigând cel puțin 7.800 de oameni, arată salvatorii care săpă cu mâinile, blocuri de apartamente care se prăbușesc la pământ în câteva secunde și imaginea unui castel distrus care a supraviețuit aproape două milenii. Însă puține imagini înfățișează agonia la fel de clar ca o fotografie din regiunea turcească Kahramanmaraș, în care un tată își ține mâna fiicei sale adolescente moarte, în timp ce salvatorii și civilii trec prin clădirea turtită în care a murit luni, conform The Guardian.

Stând cocoșată în dărâmături, Mesut Hancer o ține strâns pe Irmak, în vârstă de 15 ani, în timp ce stă întinsă pe patul ei, sub plăcile de beton, ferestre sparte și cărămizi prăbușite peste tot din ceea ce a fost cândva un bloc de apartamente. Aproape de tată și fiică, un bărbat cu un baros încearcă să-și spargă drum printre ruine.

Epicentrul primului cutremur a fost cartierul Pazarcık din Kahramanmaraş, care se află în sud-estul Turciei. Cutremurul inițial, cu magnitudinea de 7,8, a fost urmat, câteva ore mai târziu, de un al doilea cutremur care a măsurat 7,7 grade.

În altă parte în provincia Kahramanmaraş, salvatorii au scos doi copii vii din dărâmături. Unul zăcea pe o targă, pe pământul înzăpezit. Salvatorii au liniștit mulțimile de oameni care încercau să ajute, astfel încât să poată auzi supraviețuitorii și să-i găsească. De cealaltă parte a graniței, Associated Press a descris că a văzut un bărbat sirian ținând în brațe o fată moartă în timp ce se îndepărta de resturile unei clădiri cu două etaje prăbușite.

El și o femeie au pus fata pe podea sub acoperire pentru a o proteja de ploaie, înfășurând-o într-o pătură mare înainte de a se uita înapoi la clădire. Potrivit Agence France-Presse, un nou-născut a fost scos în viață din dărâmăturile unei case din nordul Siriei, după ce rudele au găsit-o încă legată de cordonul ombilical de mama ei, care a murit în cutremurul de luni.

Eforturile de salvare sunt îngreunate de zeci de replici continue, vremea înghețată de iarnă și daunele cauzate drumurilor care duc în și din zonele afectate.

Marți seară, guvernul turc a anunțat că 4.500 de persoane au fost ucise în cutremur, iar alte 26.000 au fost rănite. Numărul deceselor confirmate de pe partea siriană a frontierei – unde dezastrul a exacerbat distrugerile cauzate de mai bine de 11 ani de război civil – a fost de cel puțin 1.700, ducând numărul morților în ambele țări la peste 6.200. Agenția de gestionare a dezastrelor din Turcia a declarat că are 11.342 de rapoarte de clădiri prăbușite, dintre care 5.775 au fost confirmate.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat cele 10 provincii afectate de cutremure zone de dezastru, impunând starea de urgență în regiune timp de trei luni.

Alte stiri din Externe

Ultima oră