Iarnă grea în Europa şi SUA. Furtuni de zăpadă, ger, vânt puternic, localităţi izolate

06 Ian 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Iarnă grea în Europa şi SUA. Furtuni de zăpadă, ger, vânt puternic, localităţi izolate


O puternică furtună de zăpadă a lovit vineri regiunea Balcanilor, provocând haos în trafic și întreruperea alimentării cu curent electric și amenințând viețile migranților și persoanelor din zone izolate, relatează DPA, preluată de agerpres.ro.

Italia se confruntă vineri cu temperaturi scăzute, vânturi geroase și zăpadă, îngreunând situația celor care au rămas fără locuințe în urma seriei de cutremure care au lovit centrul țării în vara anului trecut, scrie DPA.

 

Temperaturile din timpul zilei în Bulgaria și în statele din fosta Iugoslavie nu vor crește peste minus 8 grade Celsius și ar putea coborî sub minus 20 de grade Celsius în cursul nopții.

În același timp, s-au produs căderi abundente de zăpadă în unele zone și rafalele de vânt violente au afectat eforturile de curățare a drumurilor.

Principala autostradă din Serbia a fost închisă pe mai multe secțiuni din cauza dopurilor de zăpadă înalte de până la doi metri, informează TV RTS. Traficul a fost totuși unul aglomerat în pofida condițiilor grele, întrucât vineri este ultima zi înainte de Crăciun pentru creștinii ortodocși de rit vechi.

Un carambol în care au fost implicate 40 de autovehicule s-a produs în condiții de viscol lângă Nis, la 230 km sud de capitala sârbă Belgrad, cel puțin 22 de persoane fiind rănite.

serbia

Vremea nefavorabilă a agravat situația deja dificilă a peste 1.000 de migranți blocați în Serbia și alte localități ale țării și fără adăpost. Alți circa 7.000 , găzduiți în centre de refugiați, nu-și pot continua drumul spre alte state UE din cauza frontierelor închise.

Traficul rutier a fost afectat de căderile de zăpadă și în Bulgaria, Muntenegru și Bosnia.

În Bulgaria, peste 100 de orașe și sate au rămas fără curent electric din cauza viscolului, informează novinte.com

Mai multe sate de munte din Muntenegru sunt izolate și fără curent electric, în timp ce pe coasta Adriaticii rafalele de vânt violente au dezrădăcinat copaci și au ridicat acoperișuri de pe clădiri. În portul Bar, autoritățile i-au avertizat pe oameni să rămână în case zilele următoare.

În Croația, cele mai multe probleme au fost cauzate de vântul foarte puternic și rece. Rafalele de vânt, care au ajuns la viteze de 218 km/h într-un loc din apropiere de Zadar, au izolat mai multe insule din Marea Adriatică.

În centrul Italiei, supraviețuitorii celor trei seisme care au lovit regiunile muntoase Marche, Lazio și Umbria în lunile august și octombrie 2016 se confruntă cu zăpadă, gheață și temperaturi sub limita de zero grade.

Meteorologii au denumit furtuna Viscolul Bobotezei 2017, în legătură cu sărbătoarea religioasă a acestei zile.

În Cincinnati, Ohio, vremea urâtă a închis 150 de şcoli. Iar în statul Colorado cel mai mult au de suferit oamenii fără adăpost. Au fost instalate corturi speciale pentru ei şi li s-au adus pături şi saci de dormit.

În zona New York, ninge viscolit iar meteorologii avertizează că stratul de zăpadă creşte cu fiecare oră.

Alte stiri din Externe

Ultima oră