Henry Kissinger despre atacurile Hamas: Germania a lăsat să intre prea mulți străini

12 Oct 2023
Henry Kissinger despre atacurile Hamas: Germania a lăsat să intre prea mulți străini

Pe măsură ce o minoritate din Berlin aplaudă atacurile Hamas asupra Israelului, fostul diplomat american de vârf spune că imigrația în masă a fost o „greșeală gravă”, scrie Politico.

Atacul Hamas împotriva Israelului sărbătorit pe străzile din Berlin indică faptul că Germania a lăsat prea mulți străini să intre în țară, potrivit fostului secretar de stat american Henry Kissinger.

„A fost o greșeală gravă să lași să intre atât de mulți oameni de cultură, religie și concepte total diferite, pentru că se creează un grup de presiune în fiecare țară care face asta”, a spus fostul diplomat american într-un interviu pentru Welt TV din Germania. 

Născut în Germania, Kissinger – care a fugit din Germania nazistă împreună cu familia sa în 1938 și a devenit arhitectul politicii externe americane în timpul războiului din Vietnam – a spus că a fost „dureros”, ca răspuns la o întrebare despre faptul că a văzut arabi la Berlin sărbătorind asaltul din weekendul trecut asupra Israelului.

Într-un atac surpriză care a început sâmbătă dimineață, militanții Hamas au ieșit din Fâșia Gaza, ucigând peste 1.200 de israelieni și răpind alți zeci, în timp ce trăgeau cu rachete în orașe precum Tel Aviv și Ierusalim. De atunci, Israelul a ripostat, declanșând un asediu al Gazei.

„Actul deschis de agresiune” al Hamas trebuie să fie înfruntat cu „o pedeapsă”, a spus Kissinger – în timp ce a avertizat cu privire la potențialul de escaladare periculoasă în regiune.

„Conflictul din Orientul Mijlociu are pericolul de a escalada și de a aduce alte țări arabe sub presiunea opiniei lor publice”, a avertizat Kissinger, subliniind în același timp lecțiile învățate din războiul de la Yom Kippur din 1973, în timpul căruia o coaliție arabă condusă de Egipt și Siria a atacat Israelul.

Scopul real al Hamas și al susținătorilor săi „nu poate fi decât să mobilizeze lumea arabă împotriva Israelului și să iasă de pe drumul negocierilor pașnice”, a spus Kissinger.

De asemenea, este „posibil” ca Israelul să ia măsuri împotriva Iranului, dacă consideră că Teheranul a contribuit la comiterea atacului, a adăugat fostul diplomat.

Mai larg, a spus Kissinger, agresiunea în curs a Rusiei în Ucraina, împreună cu atacul Hamas asupra Israelului, reprezintă un „atac fundamental asupra sistemului internațional”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră