”Nu mi-aş fi imaginat niciodată că Marea Britanie va vota pentru a părăsi Uniunea Europeană, însă acest lucru s-a întâmplat. Iar unda de şoc globală, confuzia şi regretul care au fost resimţite după Brexit ar trebui să reprezinte un avertisment pentru Statele Unite, o ţară pe care o iubesc şi pe care o consider a doua patrie a mea. Imaginaţi-vă cum vă veţi simţi dacă nu veţi vota pe 8 noiembrie. O realitate de neconceput poate să se întâmple, iar eu cred cu tărie că iubirea poate să învingă ura. Votaţi!”, spune în mesajul video vedeta britanică.
Cine este Helen Mirren
Helen Mirren a fost distinsă în anul 2007 cu premiul Oscar pentru rolul principal din producția ''The Queen''. Numele actriței a fost însă pronunțat de încă trei ori la nominalizările Academiei americane de Film: în 1995 și 2002, pentru roluri secundare în ''The Madness of King George'' și ''Gosford Park'', iar în 2010, pentru rolul principal interpretat în ''The Last Station''.
Helen Mirren s-a născut la 26 iulie 1945, la Londra. A debutat pe scena de teatru înainte să ajungă pe marile ecrane, în anii '60. De atunci, a interpretat numeroase personaje renumite, în producții precum ''Caligula'' (1979), ''Excalibur'' (1981), ''Calendar Girls'' (2003), ''Hitchcock'' (2012). A fost lăudată pentru interpretarea din serialul ''Prime Suspect'' și a intrat în pielea reginelor Elisabeta I, Charlotte și Elisabeta a II-a.
S-a născut sub numele Lydia Petrovna Mironova, într-o familie cu trei copii. Tatăl său, Vasili Petrovici Miranoff, de origine rusă, lucra la Filarmonica din Londra. Când avea 9 ani, Vasili Miranoff, a cărui familie făcea parte din aristocrația rusă, a schimbat legal numele de familie în ''Mirren'', potrivit site-ului Biography.com.
Deși a fost atrasă din copilărie de lumea teatrului, părinții au trimis-o să studieze la un liceu catolic, în Southend-on-Sea. Datorită unui profesor de engleză din instituție, a fost selectată în trupa Teatrului Național de Tineret, când avea 18 ani. La 20 de ani, o juca pe Cleopatra în tragedia ''Antoniu și Cleopatra'', interpretarea facilitându-i selecția în compania de teatru Royal Shakespeare. Rolurile care au urmat — Castiza (1966), Cressida (1968) și Lady Macbeth (1974) — i-au adus atributul de ''Regina sexului din Stratford'' ("The Sex Queen of Stratford"), mai notează sursa citată.
Cariera în film a prins contur ca o extensie a interpretărilor de pe scena de teatru. Rolul din filmul ''Cal'' (1984) i-a adus actriței distincția pentru cea mai bună interpretare feminină la Festivalul de la Cannes și premiul Academiei Britanice (BAFTA).
Pe micul ecran, Helen Mirren s-a remarcat în rolul detectivului Jane Tennison din serialul ''Prime Suspect'', care a început în 1992. Până în 2006, când s-a încheiat difuzarea serialului, Hellen Mirren primise cinci premii BAFTA și mai multe nominalizări la premiile Emmy. A continuat să strălucească și pe scena teatrală, fiind nominalizată la premiile Tony pentru rolurile din ''A Month in the Country'' (1995) și ''Dance of Death'' (2002).
Potrivit IMDB, prima nominalizare la premiile Oscar a venit în 1996, pentru interpretarea reginei Charlotte în ''The Madness of King George''. Acest rol a fost recompensat cu premiul pentru interpretare feminină la Festivalul de la Cannes. În 1997, Helen Mirren a primit Globul de Aur pentru rolul din ''Losing Chase''.
Șirul de premii care a urmat i-a adus actriței recunoaștere și din partea Casei regale, astfel că, în 2003, Helen Mirren a primit titlul de comandor al Ordinului Imperiului Britanic (Dame Commander of the Order of the British Empire).
Interpretarea Reginei Elisabeta a II-ea în producția ''The Queen'' a reprezentat punctul culminant al carierei, actrița primind Oscarul și Globul de Aur. Au urmat distincții (Globul de aur și un premiu Emmy) și pentru interpretarea reginei Elisabeta I, în serialul omonim difuzat de HBO. În 2010, a urmat a patra nominalizare la premiile Academiei pentru rolul din filmul biografic despre viața lui Lev Tolstoi — ''The Last Station'' (Ultima Stație).
În 2014, numele actriței a fost din nou pronunțat în rândul nominalizărilor la Globul de Aur, pentru rolul din comedia ''The Hundred-Foot Journey''. Între timp, s-a întors la Regina Elisabeta a II-a în spectacolul de pe Broadway ''The Audience'', rol pentru care, în iunie 2015, a fost distinsă cu primul premiu Tony.
Din 1997, este căsătorită cu regizorul american Taylor Hackford.