La cinci zile după ce Hamas a acuzat Israelul că a bombardat un spital din orașul Gaza și a ucis sute de oameni, gruparea palestiniană armată nu a prezentat sau descris nicio dovadă care să lege Israelul de atac, spune că nu poate găsi muniția care a lovit locul și a refuzat să ofere detalii pentru a susține numărul de victime, scrie New York Times
La o oră de la explozia de marți seara, Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a acuzat Israelul că a atacat spitalul Ahli Arab, un centru medical din orașul Gaza unde zeci de familii se adăpostiseră. Acuzația a fost repede respinsă de Israel dar a fost rapid acceptată și amplificată de liderii arabi din Orientul Mijlociu, declanșând tulburări în întreaga regiune. Afirmația a fost citată pe scară largă de instituțiile internaționale de știri, inclusiv The New York Times, înainte ca Israelul să-și emită dezmințirea.
Dar în zilele de după, pe măsură ce au apărut noi dovezi care contrazic afirmația Hamas, autoritățile din Gaza și-au schimbat povestea despre explozie. Purtătorii de cuvânt au eliberat bilanțuri de morți care variază de la 500 la 833, înainte de a se stabili la 471.
De asemenea, Ministerul Sănătății condus de Hamas a refuzat să facă publice detalii suplimentare despre cele 471 de victime, iar toate urmele muniției au dispărut aparent de la locul exploziei, ceea ce face imposibilă evaluarea provenienței acesteia. Ridicând alte întrebări despre afirmațiile Hamas, locul impactului s-a dovedit a fi parcarea spitalului și nu spitalul în sine.
Duminică, Hamas a respins cererile din partea New York Times de a vedea dovezi ale muniției despre care a spus că a lovit spitalul, susținând că aceasta s-a dezintegrat fără a fi recunoscută.
„Racheta s-a dizolvat ca sarea în apă”, a declarat Ghazi Hamad, un înalt oficial Hamas, într-un interviu telefonic. „Este vaporizată. Nu a mai rămas nimic.”
Salama Maroof, șeful biroului de presă guvernamental al Hamas, a spus într-un SMS: „Cine spune că suntem obligați să prezentăm rămășițele fiecărei rachete care ne ucide poporul? În general, puteți veni să cercetați și să confirmați singuri din dovezile pe care le deținem.”
Pentru palestinieni, acuzația de responsabilitate israeliană pentru explozie a cimentat percepția că răspunsul Israelului la atacurile teroriste conduse de Hamas din sudul Israelului din 7 octombrie a fost disproporționat și răzbunător. Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, spune că loviturile israeliene au ucis peste 4.300 de palestinieni, 40% dintre ei copii, iar numărul mare de morți raportat a subminat sprijinul internațional pentru contraatacul Israelului.
Dar pentru israelieni, acuzația că Israelul a lovit spitalul face parte dintr-o mare înșelăciune menită să submineze legitimitatea răspunsului Israelului la ceea ce oficialii spun că a fost cel mai mortal atac asupra evreilor de la Holocaust.
Aproximativ 1.400 de persoane au fost ucise de raidul Hamas din 7 octombrie, marea majoritate dintre ei civili, iar peste 200 de persoane au fost răpite în Gaza.
Israelul a spus că lovitura de la parcarea spitalului a fost cauzată de o rachetă palestiniană ratată, invocând interceptări de informații și videoclipuri cu cerul deasupra Gazei la acea vreme. Armata israeliană a spus că racheta a fost lansată de Jihadul Islamic Palestinian, un grup armat din Gaza aliat cu Hamas, înainte să funcționeze defectuos în aer și să explodeze când propulsorul său a luat foc la lovirea solului.
„Conform informațiilor noastre, Hamas a verificat raportul, a înțeles că este o rachetă Jihad Islamic care a explodat greșit și a decis să lanseze o campanie media globală pentru a ascunde ceea ce s-a întâmplat cu adevărat”, a declarat contraamiramul Daniel Hagari, într-o conferință de presă miercuri.
Armata a mai spus că grupurile armate palestiniene au tras din greșeală peste 550 de rachete în propriul lor teritoriu de la începutul războiului, acum mai bine de două săptămâni. Afirmația nu a putut fi verificată imediat, dar grupurile palestiniene au recunoscut anterior că rachetele lor aterizează în Gaza; Videoclipul de anul trecut a arătat o rachetă zburând în zig-zag prin aer la scurt timp după lansare, înainte de a se prăbuși într-o zonă civilă.
„Am făcut greșeli, nu am de gând să neg”, a declarat Musab Al-Breim, purtătorul de cuvânt al Jihadului Islamic, într-un interviu acordat miercuri. „Totuși, nu greșeli de această dimensiune.”
Israelul a respins, de asemenea, cererile din partea New York Times de a furniza jurnalele tuturor activităților sale militare din zonă la momentul atacului și a refuzat să precizeze videoclipul pe care și-a bazat evaluarea responsabilității palestiniene.
Mesajele israeliene despre locul de lansare a rachetei au fost, de asemenea, inconsecvente: amiralul Hagari a sugerat că racheta rătăcită a fost lansată dintr-un cimitir din apropierea spitalului, în timp ce o hartă postată online de armată sugera că locul de lansare era mai departe.
Dar administrația Biden a sprijinit Israelul, oficialii spunând că mai multe componente ale informațiilor timpurii, inclusiv date satelitare în infraroșu, arată o lansare a unei rachete sau a unei rachete din pozițiile de luptă palestiniene din Gaza.
O investigație vizuală efectuată de Wall Street Journal a susținut cu fermitate interpretarea israeliană, în timp ce investigațiile Associated Press și CNN au susținut-o, de asemenea, în mod provizoriu. Toate cele trei investigații au citat înregistrări de televiziune despre care au spus că păreau să arate o rachetă palestiniană ratată pe cerul de deasupra spitalului, iar experții care au spus că pagubele la fața locului nu seamănă cu cele cauzate de obicei de o rachetă israeliană.
Forensic Architecture, un grup de investigații vizuale din Londra, a contestat relatarea israeliană, spunând că muniția a fost trasă din direcția Israelului. Al Jazeera, un canal de știri din Qatar, a concluzionat că o rachetă palestiniană a fost interceptată de o rachetă de apărare aeriană israeliană. Ambele critică adesea politicile israeliene.
Fără a examina muniția care a lovit parcarea, poate fi imposibil să tragem o concluzie definitivă despre cine a tras-o.
Dar până în momentul în care reporterii au ajuns la fața locului în dimineața de după explozie, orice rămășițe de muniție păreau să fi fost îndepărtate, împiedicând analiza independentă a originii acesteia. Reporterii și fotografi care au vizitat locul în acea zi au găsit o adâncime mică în pământ, dar niciun crater adânc de tipul celui cauzat de obicei de o rachetă israeliană ghidată de precizie folosită într-un atac aerian.
Lovitura ar fi putut fi cauzată de o altă muniție israeliană care provoacă un impact mai mic, cum ar fi un interceptor rătăcit tras de un sistem de apărare aeriană sau un obuz de artilerie. Dar Israelul a spus că nu trage interceptori în spațiul aerian din Gaza și că nu trăgea obuze către acea zonă specifică la acel moment.
Experții în muniție au respins afirmația Hamas că muniția s-a dezintegrat complet la impact.
„Ne-am aștepta ca rămășițele să fie recuperabile în toate circumstanțele, cu excepția celor mai extreme, iar imaginile disponibile ale locului spitalului sugerează că ceva ar trebui să fie identificabil pe teren”, a spus N.R. Jenzen-Jones, director al Armament Research Services, o companie de consultanță cu sediul în Australia.
Pentru palestinieni, dezbaterea asupra cine este responsabil pentru explozia spitalului ascunde un context mai larg în care atacurile israeliene au devastat cartiere întregi, au strămutat sute de mii de locuitori din Gaza și au ucis mii de alții.
„Ignorați toate celelalte masacre”, a spus domnul Hamad, oficialul Hamas.
Israelul a tăiat aproape toată furnizarea de energie electrică, alimente, apă și combustibil, exacerbant o criză umanitară în enclavă și lăsând spitalele lipsite de energie și chiar de lapte praf pentru copii. Zeci de instituții publice din nordul Gazei, inclusiv spitale precum spitalul Ahli Arab, au fost avertizate de Israel să evacueze.
Organizația Mondială a Sănătății a raportat sâmbătă că cel puțin 19 spitale au fost avariate de la izbucnirea războiului pe 7 octombrie. Săptămâna trecută, organizația a declarat că trei spitale „au suferit daune grave până la punctul în care nu mai funcționează”. Cel puțin 16 lucrători din domeniul sănătății au fost uciși și 28 au fost răniți, potrivit OMS.
„Nu am trăit niciodată un război atât de intens”, a spus Motasem Mortaja, un jurnalist palestinian care a documentat consecințele grevei spitalului.
Oficialii israelieni spun că atacurile lor vizează membrii grupărilor armate palestiniene și infrastructura lor militară și că Hamas și aliații săi sunt de vină pentru moartea civililor, deoarece își construiesc multe dintre bazele și lansatoarele de rachete în zone rezidențiale.
Israelul contestă, de asemenea, numărul deceselor palestinienilor, spunând că numărul persoanelor ucise la spitalul Ahli Arab este mai mic decât cel raportat, fără a detalia. Agențiile americane de informații au evaluat că explozia a ucis între 100 și 300 de persoane.
Autoritățile din Gaza au refuzat să numească vreuna dintre persoanele ucise în explozie, spunând că multe cadavre încă nu au fost identificate.
Rev. Fadi Diab, vicepreședintele consiliului de administrație al spitalului, a spus că este greu de confirmat numărul morților. Părintele Diab a spus că administrația spitalului din Gaza i-a spus că erau între 450 și 500 de locuitori strămutați din Gaza adăpostiți pe locul spitalului înainte de explozie, dar că nu era clar câți dintre ei se aflau în parcare când a avut loc explozia.
„Ar putea fi cifrele exagerate? Este posibil. Dar ar putea fi și numerele corecte? Este posibil și asta”, a spus Diab într-un apel telefonic. „În prezent, nimeni nu poate face verificarea”, a adăugat el.
A video analysis by the Wall Street Journal using security cameras and live feeds inside Israel and Gaza shows how a failed rocket caused the deadly explosion at Al-Ahli Arab Hospital courtyard/parking lot.
— Wall Street Silver (@WallStreetSilv) October 22, 2023
Any news media that still claims this hit the hospital or that Israel… pic.twitter.com/8vmEBV4NFe