Bruxelles-ul a anunțat că începe o revizuire a întregului ajutor acordat Palestinei pentru a se asigura că nu este folosit de „o organizație teroristă”. Dar acest ajutor întărește de fapt puterea Hamas care îl controlează, spune fostul secretar general al Organizației Medicilor fără Frontiere, Alain Destexhe pentru Le Figaro
Alain Destexhe este medic, fost secretar general al Médecins Sans Frontières, senator onorific belgian.
Țările Uniunii Europene sunt divizate cu privire la oportunitatea continuării ajutorului pentru Gaza. Nimeni nu pune însă întrebarea dacă este posibilă ajutorarea populațiilor civile fără întărirea Hamas.
Majoritatea ajutorului internațional pentru Gaza trece prin UNRWA, o agenție ONU dedicată exclusiv refugiaților palestinieni. Cu 44% din donații, Uniunea Europeană este principalul contributor, Franța ocupând locul trei în Europa cu o sumă comparabilă cu cea a Arabiei Saudite. Însăși existența UNRWA și modul său de operare întăresc direct Hamas. Deși mai există doar o mână de refugiați supraviețuitori din 1948, această organizație internațională consideră că statutul de refugiat este transmis din tată în fiu, așa că există de aproximativ cinci ori mai mulți „refugiați” în Gaza decât „inițial”.
Menținerea acestei denominații timp de 75 de ani pentru toți cei născuți în Gaza și Cisiordania și faptul de a susține că trăiesc în „lagăre” atunci când de fapt trăiesc în adevărate orașe, sprijină la nivel internațional mitul unei posibile reveniri pe meleagurile pierdute în perioada Nakba, catastrofa, ceea ce se află în centrul identității Hamas. Având în vedere demografia palestiniană, întoarcerea în locurile din 1948 ar însemna sfârșitul statului evreu și este la fel de utopică ca și întoarcerea refugiaților germani din 1945 în Polonia sau Republica Cehă.
În 2000, refuzul lui Yasser Arafat, încurajat de Liga Arabă, de a ceda acest „drept la întoarcere” a făcut ca negocierile cu guvernul laburist al lui Ehud Barak să eșueze. Dacă dorește să continue să susțină oficial o „soluție cu două state” din ce în ce mai nerealistă, UE ar trebui mai întâi să înceteze finanțarea UNRWA, ale cărei sarcini ar putea fi preluate în cele din urmă de alte organizații fără legătură cu statutul de refugiat.
Hamas beneficiază de toate ajutoarele și astfel se poate concentra pe război și terorism, deoarece acest ajutor îi scutește în mare măsură sarcinile atribuite în mod normal celor care controlează un teritoriu.
Alain Destexhe
În plus, ajutorul, chiar și ajutorul umanitar, destinat țărilor dictatoriale întărește inevitabil această putere, cu atât mai mult o putere totalitară islamistă precum Hamas. Este imposibil să ocolim structurile Hamas în orice domeniu: furnizarea de hrană, apă, sănătate, educație. UNWRA, foarte activă în educație, a făcut obiectul unor critici acuzând-o că ajută la îndoctrinarea copiilor cu discursul Hamas prin manualele școlare și profesori. Ea nu are mijloacele pentru a controla ceea ce se întâmplă în școli. Nimeni nu va nega că este util să-i înveți pe copiii din Gaza să citească și să scrie, dar este legitim să ne întrebăm dacă alfabetizarea duce la îndoctrinare și la deriva teroristă a unei (mari?) părți a tinerilor. În Gaza, există foarte puțin personal internațional; agenți locali palestinieni sunt cei care implementează programele de ajutor. Într-o societate în care controlul social este omniprezent, ei sunt inevitabil sub controlul Hamas.
Problema nu este așadar, așa cum auzim astăzi în organismele europene, evitarea sprijinirii organizațiilor legate de Hamas: ei beneficiază de toate ajutoarele și astfel se pot concentra pe război și terorism, deoarece acest ajutor scutește în mare măsură sarcinile atribuite în mod normal celor care controlează un teritoriu. .
Hamas, al cărui scop este să distrugă Israelul și, după cum am văzut recent, să-i extermine pe evrei într-o manieră genocidă, a ajuns la putere prin urne.
Alain Destexhe
De asemenea, este important să se spargă și acest alt mit al unei populații „civile”, prin natură pașnică, care este deconectată de partidul aflat la putere în Gaza de 17 ani. Hamas, al cărui scop este să distrugă Israelul și, după cum am văzut recent, să-i extermine pe evrei într-o manieră genocidă, a ajuns la putere prin urne. Imaginile mulțimilor fanatice din Gaza arată că Hamas nu este susținut doar de o minoritate mică.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, bombardarea orașelor germane sau japoneze nu a fost urmată de trimiterea de ajutoare de hrană. De atunci, convențiile internaționale au căutat, din fericire, să protejeze în continuare civilii, iar „transfrontalismul” (ajutor umanitar din partea ONG-urilor) , o obligație morală, dacă nu legală, de a ajuta populațiile, s-a stabilit în țările occidentale. Cu toate acestea, în toate conflictele, organizațiile umanitare se confruntă cu dificultatea teribilă de a încerca să ajute victimele fără a întări regimul care le produc. Comitetul Internațional al Crucii Roșii a fost criticat pentru că a trimis pachete în lagărele de concentrare naziste; acum se acceptă că aceasta a fost o greșeală. Organizatia Medici fără frontiere s-au retras din Etiopia marxistă de la Mengistu în timpul foametei din 1985 și din lagărele de refugiați din Congo aflate sub controlul puterii hutu în timpul genocidului tutsi din Rwanda, crezând că consecințele politice ale ajutorului depășesc impactul umanitar concret.
Nu este posibil să învingeți Hamas care se adăpostește în spatele școlilor, spitalelor și ostaticilor fără ca populațiile să plătească un preț mare.
Alain Destexhe
Când acțiunea umanitară se transformă în ideologie umanitară și se impune ca singură politică în detrimentul căutării unor soluții de durată, așa cum am văzut în fosta Iugoslavie din 1992 până în 1995, ea poate deveni contraproductivă, chiar dăunătoare. Uneori, abținerea de la a ajuta oamenii este cea mai puțin proastă soluție, deoarece nu există una bună! Întrucât nu a căutat să ajute populațiile aflate sub controlul Statului Islamic, ne putem întreba de ce Uniunea Europeană vrea să se implice în Gaza cu orice preț și, prin urmare, să ajute Hamas, mai ales ca țările arabe o pot face și ele dispun de mijloace.
Cu drepturile omului acum în centrul construcției UE, aceasta din urmă nu este capabilă să se gândească la război și la consecințele acestuia într-o situație precum cea din Gaza. Nu este posibil să învingeți Hamas, care se adăpostește în spatele școlilor, spitalelor și ostaticilor fără ca populațiile să plătească un preț mare. Astăzi, sloganul „sunt alături de Israel” trebuie să fie mai mult decât simple declarații goale: sprijinirea războiului dificil al acestei democrații împotriva unei mișcări teroriste totalitare.
Cowards at @UNRWA! You might have deleted your post, but we know the truth - #Hamas is stealing from their own people and using civilians in #Gaza as human shields. As long as UNRWA cowers to them, you remain complicit to the Hamas crimes! pic.twitter.com/BtaLQmSdrl
— Arsen Ostrovsky (@Ostrov_A) October 16, 2023
HAMAS INDOCTRINATION - A little Palestinian schoolgirl in a Gaza school says:
— The Patriot Oasis (@ThePatriotOasis) October 12, 2023
"We have to make war to prove that we are stronger than the Jews." pic.twitter.com/UqrMOn7Guh