Hamas cheamă la o nouă Intifada, după anunţul lui Trump privind Ierusalimul

07 Dec 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Hamas cheamă la o nouă Intifada, după anunţul lui Trump privind Ierusalimul

Anunțul președintelui Donald Trump privind mutarea ambasadei SUA la Ierusalim a creat un nou clivaj între cele două țărmuri ale Atlanticului şi furia mişcării islamiste Hamas, care a făcut apel la o nouă revoltă populară a palestinienilor.

"Nu putem face față politicii sioniste susținute de SUA decât prin lansarea unei noi intifada" începând de vineri, a declarat liderul Hamas, Ismail Haniyeh, într-un discurs susținut în Fâșia Gaza.

El a mai spus că anunțul lui Trump este o ''declarație de război''.

"Afirmăm că Ierusalimul este unit, nu (divizat) în Est și Vest, și va rămâne capitala Palestinei, a întregii Palestine", a afirmat de asemenea liderul Hamas, grupare militantă islamistă cu sediul în Gaza.

Palestinieni furioși s-au confruntat joi cu soldați israelieni și au dat foc portretului lui Donald Trump pentru a protesta la adresa deciziei unilaterale a președintelui american. Mai mult de 20 de palestinieni au fost răniți cu muniție reală sau cu gloanțe de cauciuc pe întreg teritoriul Cisiordaniei și al Fâșiei Gaza, teritorii unde palestinienii doresc să formeze viitorul lor stat independent care să aibă capitală Ierusalimul de Est.

Mişcare surpriză a lui Trump, deşi anunţată în campanie, a creat o prăpastie între Europa şi SUA. Germania și Franța nu s-au disimulat în spatele UE, ci au dezaprobat în nume propriu intenția președintelui Statelor Unite. Înaltul reprezentant UE pentru afacerile externe, Federica Mogherini, a declarat categoric că ”trebuie să rămânem concentrați pe efortul de pace și să evităm orice acțiune care ar submina acest efort”.

Dacă pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu președintele american Donald Trump "a intrat pentru totdeauna în istoria" Ierusalimului prin faptul că l-a recunoscut drept capitală a Israelului, pentru președintele turc Recep Tayyip Erdogan recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului de către omologul său american Donald Trump așază regiunea Orientului Mijlociu "într-un cerc de foc".

Președintele turc a subliniat că decizia anunțată miercuri de liderul de la Casa Albă "desconsideră complet" rezoluția din 1980 a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite privind statutul orașului, care a condamnat anexarea Ierusalimului de Est de către Israel. Şi a declarat drept nulă decizia Parlamentului (Knessetul) israelian, din 1980, de a declara Ierusalimul drept capitală a Israelului.

La Moscova, tonul nu este foarte categoric. Transmite doar îngrijorare. 

Rusia a declarat joi că este 'foarte îngrijorată' și a cerut tuturor părților implicate în conflictul israeliano-palestinian să dea dovadă de 'reținere' și să apeleze la dialog.

'O soluționare corectă și sigură a conflictului israeliano-palestinian trebuie realizată pe o bază juridică internațională, ținând seama de rezoluțiile Consiliului de Securitate și ale Adunării Generale a ONU, care prevăd soluționarea tuturor aspectelor legate de statutul final al teritoriilor palestiniene, inclusiv problema delicată a Ierusalimului, în cadrul negocierilor directe israeliano-palestiniene', a spus ministerul rus de Externe

"De astă dată singularitatea politicii americane este mai evidentă decât oricând. Și totuși mișcarea președintelui Trump nu pare să fi fost nepregătită, căci Arabia Saudită și Egiptul par preocupate mai curând să limiteze influența Iranului și se arată mai favorabile decât în mod obișnuit față de Israel, ceea ce fisurează e eventuală solidaritate islamică și minimalizează reacția defavorabilă a Turciei", comentează Deutsche Welle.

Rusia, membru al Consiliului de Securitate al ONU și al Cvartetului pentru Orientul Apropiat, susține o 'existență sigură și pașnică a Israelului în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional, precum și realizarea speranțelor poporului palestinian prin crearea unui stat independent propriu', a mai spus Ministerul de Externe rus.

UPDATE

Mii de iranieni au manifestat vineri împotriva Israelului, după recunoaşterea de către Donald Trump a Ierusalimului drept capitală a acestui stat, iar un reprezentant religios i-a îndemnat pe palestinieni la revoltă.

Protestatari defilau şi scandau sloganurile ”Moarte Americii!”, ”Moarte Israelului”, iar unii au ars steaguri americane şi israeliene.

Imamul Ahmad Khatami ameninţă Casa Albă şi Israelul cu rachetele. 

”Noi construim rachete şi vom mări raza rachetelor noastre atât cât vom putea, la mii de kilometri, astfel încât să-i împiedicăm să doarmă pe locatarii Casei Albe”, a spus el, insistând asupra faptului că rachetele servesc unor scopuri de descurajare.

”Dacă într-o zi regimul sionist vrea să facă o greşeală, noi vom rade Tel Avivul şi Haifa (în nordul Israelului)” de pe hară, a mai ameninţat el.

UPDATE

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgență vineri, pentru a dezbate asupra deciziei președintelui american Donald Trump de a recunoaște unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră