Guvernul Marii Britanii e „dezamăgit” că i s-a interzis lui Zelensky să vorbească la Eurovision

12 Mai 2023
Guvernul Marii Britanii e „dezamăgit” că i s-a interzis lui Zelensky să vorbească la Eurovision

Londra se declară „dezamăgită” de faptul că organizatorii Eurovision au decis să-l împiedice pe președintele ucrainean Volodymyr Zelensky să vorbească sâmbătă în timpul finalei evenimentului de la Liverpool, scrie Le Monde.

„Prim-ministrul crede că ar fi fost în regulă ca președintele Zelensky să vorbească în timpul evenimentului”, a declarat un purtător de cuvânt al premierului, Rishi Sunak. „Valorile și libertățile pentru care președintele Zelensky și poporul ucrainean luptă în Ucraina nu sunt politice, ci fundamentale”, a adăugat purtătorul de cuvânt. Înșiși organizatorii Eurovision „au recunoscut acest lucru anul trecut, suspendând participarea Rusiei la competiție”, a insistat Downing Street.

Rusia a fost exclusă din competiție anul acesta, ca și în ediția din 2022.

Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), care organizează concursul, a anunțat că a respins o solicitare a președintelui ucrainean care dorea să vorbească într-un mesaj video în timpul finalei concursului. Eurovision are loc anul acesta la Liverpool, Regatul Unit găzduind competiția în locul Ucrainei, câștigătoare anul trecut, care ca atare ar fi trebuit să organizeze evenimentul, dar care a fost nevoită să renunțe la el din cauza invaziei ruse. Finala, care va avea loc sâmbătă și va concura 26 de țări, oferă un tribut puternic Ucrainei, a spus EBU.

Potrivit Svidomi , o instituție de presă ucraineană independentă în llimba engleză, biroul președintelui ucrainean nu a contactat organizatorii concursului pentru a lua cuvântul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră