Eurovision 2023: Zelensky a vrut să vorbească în timpul finalei dar a fost refuzat de organizatori

12 Mai 2023
Eurovision 2023: Zelensky a vrut să vorbească în timpul finalei dar a fost refuzat de organizatori

„Unul dintre pilonii competiției este caracterul apolitic al evenimentului. Acest principiu interzice declarațiile politice sau similare în timpul competiției”, a spus organizatorul citat de Le Monde.

A vrut să se adreseze publicului. Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky nu va putea vorbi prin mesaj video în timpul finalei Eurovision, a anunțat joi (11 mai) organizatorul concursului.

„Solicitarea domnului Zelensky de a se adresa audienței Eurovision Song Contest, deși făcută cu intenții lăudabile, nu poate fi – din păcate – acceptată, deoarece ar încălca regulile evenimentului”, a spus Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), care organizează concursul. 

„Unul dintre pilonii competiției este caracterul apolitic al evenimentului. Acest principiu interzice declarațiile politice sau similare în timpul competiției."

Competiția se desfășoară anul acesta la Liverpool, în nordul Angliei, Marea Britanie s-a oferit să găzduiască Eurovision în locul Ucrainei, câștigătoare anul trecut și care, ca atare, ar fi trebuit să organizeze evenimentul dar a fost nevoit să renunțe la el din cauza războiului cu Rusia

Finala, care va avea loc sâmbătă și la care vor concura douăzeci și șase de țări, oferă un puternic tribut Ucrainei, cu prezența a unsprezece artiști ucraineni pe scenă, printre care Kalush Orchestra, câștigătoarea ediției din 2022, a spus EBU. Clipurile video difuzate în cursul serii vor prezenta diferite locuri din țară.

Liverpool a dezvăluit și un monument, un „simbol al speranței” pentru Ucraina, o statuie de aluminiu reprezentând un bărbat care ține în mână o carte din care scapă un porumbel cu steagul ucrainean.

Ea trebuie să stea la Strawberry Field, grădina din jurul orfelinatului Armatei Salvării care și-a dat numele cântecului psihedelic de cult al Beatles, înainte de a fi trimisă în Ucraina la întoarcerea păcii. Rusia a fost exclusă din competiție, ca și în ediția precedentă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră