Duminică au loc în Grecia alegeril parlamentare anticipate, fiind aşteptată o luptă strânsă între stânga radicală guvernamentală şi opoziţia de dreapta.
14 partide și cinci coaliții iau parte la acest scrutin, al doilea din 2015 și al cincilea în șase ani.
Urnele s-au deschis la ora locală 07.00 și se vor închide la ora 19.00. Autoritățile au pus la dispoziția celor peste 9,8 milioane de greci cu drept de vot aproximativ 19.100 de secții de votare, în 56 de districte electorale.
Grecii sunt chemaţi la urne pentru a alege un nou parlament după demisia din august a fostului premier Alexis Tsipras, liderul Syriza.
La ultimele alegeri din de la 25 ianuarie 2015, SYRIZA și Alexis Tsipras au câştigat cu 36,5% din voturi, promițând alegătorilor că "vor pune capăt austerității".
Conform presei, există două scenarii în urma alegerilor de duminică: e posibil ca fostul premier Alexis Tsipras să revină în funcţie sau ca Evangelos Meimarakis de la Noua Democraţie să devină şeful Guvernului de la Atena.
Bloomberg notează că indiferent cine va veni la putere, viitorul premier va fi nevoit să supravegheze recapitalizarea băncilor, să aibă grijă la cheltuielile bugetare, să impiedice derapajele şi să implementeze programul de privatizare.
La ultimul miting electoral de sâmbătă, premierul Alexis Tsipras a cerut votul majoritar al alegătorilor cu critici la adresa Europei pentru modul în care tratează afluxul de refugiaţi.
El a spus că este emblema crizei profunde a unui continent care şi-a uitat valorile esenţiale. Tsipras a vorbit despre şantajul şi ameninţările cu care s-a confruntat guvernul său în încercarea de a opri măsurile de austeritate şi s-a angajat să continue lupta cu trecutul corupt. Conform RRA, cele mai recente sondaje arată un uşor avans pentru partidul Syriza, de guvernământ, în faţa formaţiunii de dreapta, Noua Democraţie, scrie rador.ro. SYRIZA are un ușor avans în fața ND, cuprins între 0,7 și 3 și puncte procentuale, avans situat în marja de eroare.
Liderul opoziției de dreapta, Vangelis Meimarakis, s-a declarat la rândul său încrezător în victoria la alegeri și a promis să alcătuiască o "echipă națională" pentru a guverna, la un miting electoral care a avut loc joi seară, la Atena, informează Agerpres.
În vârstă de 61 de ani, Meimarakis a fost propulsat la conducerea Noii Democrații la 6 iulie, inițial ca interimar, după demisia din fruntea formațiunii a fostului premier Antonis Samaras, ca urmare a victoriei zdrobitoare (61%) a taberei care se opunea unui acord cu creditorii la referendumul organizat cu o zi în urmă de către Alexis Tsipras.
Așa cum arată sondajele de opinie, niciunul dintre cele două partide nu va obține majoritatea absolută în parlament. Prin urmare, formațiunea învingătoare va trebui să încerce să formeze o coaliție de guvernământ după scrutin.
Tsipras a exclus posibilitatea unei coaliții cu rivalii de la Noua Democrație, spunând că o alianță stânga-dreapta ar fi "contra naturii". El și-a exprimat dorința de a reînnoi parteneriatul cu formațiunea de dreapta Grecii Independenți, cu care a format fostul guvern, dar care riscă să nu depășească pragul de 3% necesar pentru intrarea în Parlament.
Citiţi mai multe ştiri din Externe!