Gorbaciov: Relația dintre SUA și Rusia a atins “un punct periculos”

11 Oct 2016 | scris de Vlad Gheorghieș
Gorbaciov: Relația dintre SUA și Rusia a atins “un punct periculos”

 

Între 11 și 12 octombrie 1986, exact acum 30 de ani, președintele Statelor Unite ale Americii, Ronald Reagan, și Secretarul General al Comitetului Central al Partidului Comunist din Uniunea Sovietică, Mihail Gorbaciov, se reuneau la Reykjavik, capitala Islandei, în încercarea de a ajunge la un compromis cu privire la relațiile dintre cele două țări.

 

Deși summitul a fost considerat un eșec, discuțiile dintre cei doi lideri mondiali au facilitat, în 1987, semnarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare, tratat ce a dus la scoaterea din uz a mii de focoase nucleare, la încetinirea cursei înarmărilor și astfel, la scăderea posibilității izbucnirii unui nou conflict mondial.

 

 “Eu cred ca lumea a ajuns la punct periculos”, a declarat Gorbaciov pentru agenția de stat RIA Novosti. “Nu vreau sa fac nicio recomandare concretă, dar vreau sa spun că situația trebuie schimbată. Trebuie sa reluăm dialogul. Oprirea lui a fost cea mai mare greseală.”

 

Este necesar sa revenim la prioritățile principale. Acestea sunt dezarmarea nucleară, lupta împotriva terorismului și prevenirea unui dezastru ecologic”, a mai adăugat fostul lider sovietic. “Comparându-le cu aceste provocări, restul problemelor dispar în fundal.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră