Gina Lollobrigida, vedeta italiană a anilor 1950 și 60, a decedat

16 Ian 2023
Gina Lollobrigida, vedeta italiană a anilor 1950 și 60, a decedat

Gina Lollobrigida, actrița italiană numită cândva „cea mai frumoasă femeie din lume”, a murit la vârsta de 95 de ani. Corriere della Sera a relatat vestea, spunând că a fost „internată de ceva vreme”. În anii 1950 și 1960, Lollobrigida a fost unul dintre cei mai doriti interpreți din lume și a jucat într-un număr mare de filme europene și americane, alături de mulți dintre principalii bărbați ai zilei de la Hollywood, anunță The Guardian.

Născută în 1927 la Subiaco, în munții de la est de Roma, era fiica unui producător de mobilă. În anii adolescenței a făcut ceva modeling și s-a înscris la concursuri de frumusețe, iar în 1947 s-a clasat pe locul trei la concursul Miss Italia. Pe formularul de înscriere pentru acea competiție, ea a scris că are talent la actorie, dar că vrea să facă ceva serios cu abilitățile ei. După o serie de roluri în filme europene, inclusiv un rol cu care a câștigat premiul Bafta în ”Bread, Love and Dreams”, interpretarea lui Lollobrigida din Beat the Devil din 1953 alături de Humphrey Bogart a fost cea care i-a adus faima internațională și milioane de admiratori.

„La Lollo” a atras atenția și excentricului miliardar Howard Hughes, care a văzut fotografii publicitare cu ea și a invitat-o ​​la Hollywood pentru un test ecran, unde a încercat în mod repetat să o seducă, în ciuda faptului că se căsătorise cu Milko Škofič, un medic sloven cu un an mai devreme. „Mult timp a încercat să mă prindă!” Lollobrigida și-a amintit într-un interviu acordat Vanity Fair. „Dar nu a reușit... a fost prea multă diferență între noi. I-am spus: „Dacă îți pierzi toți banii, atunci poate mă voi căsători cu tine. Poate că a fost surprins că există o persoană care nu era interesată de banii lui.”

Apogeul ei comercial a ajuns la mijlocul până la sfârșitul anilor 1950, când a jucat în Solomon and Sheba, The Hunchback of Notre Dame și Beautiful But Dangerous, al căror titlu original – La donna più bella del mondo – o prezenta drept „cea mai frumoasă femeie în lume".

Faima ei a fost atât de mare, astfel încât, în anii 1960, a un nou soi de salată verde, lollo rosso, a fost numit în onoarea ei – deși relatările diferă dacă era vorba despre o referire la părul ei strâns, creț sau la juponul cu volan.

Lollobrigida și Škofič au divorțat în 1971 și ea s-a retras în mare parte din actorie și s-a concentrat pe fotografie, publicând mai multe colecții. Subiecții ei au inclus Henry Kissinger, Yuri Gagarin, Grace Kelly și mulți alți oameni. Ea a realizat, de asemenea, un interviu exclusiv cu liderul cubanez Fidel Castro. În 1999, Lollobrigida a candidat fără succes la parlamentul european, reprezentând democrații fostului premier italian Romano Prodi, dar nu a părut deosebit de entuziasmat.

„Nu am fost niciodată implicată în politică”, a spus ea la acea vreme, „dar când am primit oferta, am spus „da” imediat... Abia după aceea m-am gândit de ce era un lucru bun. Nu știu de câte voturi am nevoie. Nu știu nimic.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră