Ghiduşie americană. Cînd minoritatea dictează majorităţii

10 Noi 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Ghiduşie americană. Cînd minoritatea dictează majorităţii

 

Surprinzătoarea victorie a lui Donald Trump în alegerile din SUA scoate la iveală un fenomen tot mai vizibil în democraţiile lumii:rezultatul competiţiei electorale este contestat.Imediat după anunţul victoriei lui Trump mulţi americani au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva rezultatului. Şi nu-l vor ca preşedinte pe Trump...

Evident că lucrurile nu pot fi schimbate.Dar apare un fenomen periculos pentru democraţie:legitimitatea noului preşedinte.
Pentru tinerii ieşiţi în stradă Trump nu ocupă în mod legitim această funcţie.Şi de aici contestarea.

Pănă la un punct fenomenul este normal şi cu timpul lucrurile pot intra pe un făgaş normal. Dar aici lucrurile par să stea altfel. Agenda magnatului new-yorkez a fost atît de diferită şi pe alte principii decît cea a lui Hillary Clinton că votanţii celor doi se află pe poziţii diferite. Iar schimbările propuse de Trump înspăimîntă şi revoltă. De aici şi protestele în stradă.

E un test dificil pentru democraţie-pot alegerile să impună o schimbare atât de drastică? Se poate răspunde aşa:majoritatea îşi impune viziunea majorităţii . Şi aici dăm de un viciu de procedură al alegerilor americane. De mocraţia spune că un cetăţean=un vot. Dar cum în SUA se aplică sistemul de reprezentare prin electori s-a ajuns în situaţia ca Hillary, care a obţinut mai multe voturi să piardă în faţa unui Trump care a avut mai mulţi electori.

Dar ,matematic vorbind , majoritatea e de partea lui Hillary şi la fel, minoritaea lui Trump va dicta majorităţii care-l contestă.

E clar că societatea americană e divizată extrem de puternic iar schimbările profunde pe care le preconizează câştigătorul vor stîrni o adversitate.Sub ce formă? E greu de prognozat...

Dar dacă Trump va lua măsuri extreme e posibil să se ajungă şi la destituirea lui de către Congres-chiar dacă legislativul e dominat de republicani.

Şi în America istoria începe să fie ghiduşă...

PS. Se poate spune că şi George Bush a a vut voturi mai puţine decît Al Gore la alegerile din 2000. Da, dar programele celor doi nu difereau atît de mult încît să agite opinia publică...

Alte stiri din Externe

Ultima oră