Get woke, go broke: Disney și Netflix au suferit pierderi financiare semnificative din cauza orientărilor lor progresiste

23 Iul 2022
Get woke, go broke: Disney și Netflix au suferit pierderi financiare semnificative din cauza orientărilor lor progresiste

În timp ce în mass-media curentul woke pare să aibă vântul în pânze, pe piețe este diferit. Recent, Disney și Netflix au suferit pierderi financiare semnificative din cauza orientărilor lor, scrie revista Contrepoints.

În timp ce în mass-media curentul woke pare să aibă vântul în pânze, pe piețe lucrurile stau diferit. Recent, Disney și Netflix au suferit pierderi financiare semnificative din cauza orientărilor lor. Pe Wall Street răsună un nou slogan: get wake go broke (să devii woke te ruinează).

Investitorii trebuie să-și pună atunci întrebarea: to woke or not to woke?

Apariția Poliției Gândirii

La început, a existat corectitudinea politică, această postură care constă în a-și supraveghea în mod excesiv limbajul pentru a nu jigni sensibilitatea anumitor minorități, despre etnia, cultura, culoarea pielii, categoria socială, religia, sexul lor sau genul lor...

A fost domnia controlului social al vorbirii, verbului neted și eufemismelor. Acest mod de se învârti în jurul cozii, de a nu numi lucrurile și de a înlocui observațiile plauzibile cu circumlocuțiuni afectate. Și ce conteaza dacă asta a îndepărtat realitățile...

Considerându-se fundamental justă și legitimă, această poliție lingvistică va alunga orice controversă referitoare la ea, precum anumite regimuri autoritare. Va exista chiar și un miros de revendicare la rândul său, ca o suficiență de clasă, un dispreț pentru stângacia formulei.

Armata woke

Apoi s-a răspândit teoria Woke ! De la o cenzură la alta, a fost doar un pas... Participiu trecut al conjugării verbului englezesc to wake (to wake up), cuvântul woke s-a transformat într-un adevărat aforism ideologic în limbajul de zi cu zi. Teoria desemnează conștientizarea nedreptăților suferite de minorități și populații discriminate. Ea îndeamnă cetățenii să se mobilizeze pentru a lupta împotriva acestor arbitrari.

„Stai treaz” și „fii o generație angajată” a declarat deja carismaticul reverendul Martin Luther King tinerilor americani în 1965. Reacțiile brutale, chiar criminale, ale poliției față de cetățenii de culoare din ultimii ani au dat un nou impuls acestei comenzi. Un impuls purtat de mișcarea „Black Lives Matter  ”.

Acești activiști anti-rasiști critică virulent inegalitățile structurale care guvernează societățile noastre. Ei indică prevederile noastre ca fiind nedrepte și distructive pentru anumite minorități. Ei cheamă pe toată lumea să rămână „woke” , în special împotriva opresiunii suferite de populația de culoare din Statele Unite. Singura modalitate de a face lumea mai sigură și mai bună pentru toată lumea.

Contrar corectitudinii politice, doctrina trezită nu cultivă nici finețea formulelor sale, nici oportunitatea actelor sale. Activiștii săi desfășoară statuile simpatizanților colonialiști sau ale fostelor figuri implicate în sclavie, anulează conferințe universitare care nu li se par congruente și împing la demisie pe anumiți oficiali a căror comentariu nefericit sau atitudine ambiguă nu se potrivește cu valorile lor... Vânătoarea cancel culture este activată. O nouă vânătoare de vrăjitoare, ar urma să excludă din spațiul public orice personalitate ale cărei cuvinte sau acțiuni sunt considerate jignitoare pentru minorități.

Idei bune proaste!

Întotdeauna în căutarea unor noi idei de marketing, unele firme profită de aceste evoluții ca de modalități noi de a manevra sau de a se reinventa comercial. Nu contează dacă ideea și repercusiunile ei au sens sau nu. Nu contează dacă strategii companiei cred sau nu. Principalul lucru este să atrageți atenția și să faceți bani. Se poate întreba de integritatea anumitor branduri, de privirea pe care o au asupra propriei vocații și de viziunea pe termen lung.

Ultimii admiratori ai acestei politici: grupurile Disney și Netflix care au făcut din Wokism și așa-zisele sale teme progresiste un nou mod de a face afaceri. În timp ce indicii bursieri sunt în scădere aproape peste tot în lume din cauze exogene (inflația, absorbția anunțată a lichidităților, războiul din Ucraina etc.), acțiunile aceste două firme au înregistrat scăderi notabile: între -40 și -70%, din ianuarie 2022. Abonamentele sunt în scădere, iar cifrele de afaceri scad. De ce ? O bună parte a populației americane își exprimă supărarea. Ea s-a săturat de companiile  care caută să le reeduce copiii, cu teorii radicale care se ocupă de LGBTQ+. Deja, alte mass-media oferă programe în care acest așa-zis conținut bine intenționat va fi exclus.

Disney, în special, nu este la capătul necazurilor sale. Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis , tocmai a eliminat statutul fiscal favorabil de care se bucura această companie timp de 55 de ani. Autonomia largă de management local și scutirea de la majoritatea reglementărilor de stat acordate gigantului de divertisment este pe cale să fie revocată.

Guma de șters istoria

Luxul democrațiilor este să acorde tuturor libertatea de exprimare. Prin natură, această prevedere deschide ușa și persoanelor intolerante, celor care acționează cu rea-credință și tuturor celor care, dintr-un motiv sau altul, resping această „politețe umană” și aspiră să o distrugă. Pe unii dintre acești agitatori îi putem observa la lucru, atunci când promovează wokismul și principiile acestuia. Scopul lor este de a denigra opinii opuse și de a rescrie istoria.

Civilizațiile noastre au reușit să obțină o aparență de echilibru și maturitate, după lungi secole de obscurantism și exces. Nu eliminând rătăcirile și excesele noastre din cărțile de istorie vom face lumea mai sigură și mai bună. Dimpotriva. Ignoranța și minciunile nu au învățat niciodată decizii bune.

Scoaterea evenimentelor din context nu ne permite să înțelegem cauzele și efectele lor. Greșelile deja săvârșite de generațiile anterioare vor cere să fie repetate. Acum, infamiile trecutului nu sunt opusul progresului; fac parte din progres. Ele au permis apariția lui. Umanitatea a fost făcută pe aceste două picioare. Înlăturarea nebuniei ei nu o va aduce mai aproape de dreptate, ci îi va lua umanitatea!

În sfârșit, niciodată în istorie minoritățile nu au reușit să-și impună jugul majorităților în mod durabil. Anumite revendicări înaintate de minorități merită poate atenția celui mai mare număr. Cu toate acestea, nu în furie și zgomot vor fi cucerite progresele societății. Este în pedagogie, răbdare și sprijin pe termen lung.

Montesquieu a scris:

„Când vrem să schimbăm obiceiurile și manierele, nu trebuie să le schimbăm prin legi. »

Permiteți-mi să adaug: „nici prin distrugere»

Alte stiri din Externe

Ultima oră