Germania și Austria suspendă ajutorul pentru palestinieni

09 Oct 2023
Germania și Austria suspendă ajutorul pentru palestinieni

Germania „suspendă temporar” ajutorul pentru dezvoltare acordat palestinienilor. Guvernul austriac a anunțat și el luni suspendarea programelor sale de ajutor pentru dezvoltare în teritoriile palestiniene, scrie Le Monde

Germania „suspendă temporar” ajutorul pentru dezvoltare pentru teritoriile palestiniene, în așteptarea unui „control” al utilizării acestuia, a anunțat luni un purtător de cuvânt al ministerului dezvoltării, la două zile după atacul surpriză împotriva Hamas care controlează Fâșia Gaza. „Asta înseamnă că (ajutorul) nu este plătit momentan, în timpul controlului, dar asta nu înseamnă că a încetat” definitiv, a precizat purtătorul de cuvânt în cadrul unui punct de presă guvernamental. Ministerul Dezvoltării s-a angajat față de Teritoriile Palestiniene în valoare de „aproximativ 125 de milioane de euro, în numele cooperării bilaterale pentru dezvoltare, pentru anul acesta și anul viitor”, a spus purtătorul de cuvânt.

Proiectele finanțate se referă în special la „alimentarea cu apă și evacuarea unei uzine de desalinizare, formare profesională, crearea de locuri de muncă pentru tineri, securitate alimentară”, a enumerat ea. Pe de altă parte, ajutorul umanitar de la bugetul Ministerului Afacerilor Externe nu este suspendat, deoarece acest ajutor „este folosit pentru a salva vieți” , a subliniat purtătorul de cuvânt al acestui minister. Pentru acest an, acest ajutor umanitar se ridică la 73 de milioane de euro.

După atacul Hamas, Austria suspendă ajutorul pentru palestinieni

Guvernul austriac a anunțat luni suspendarea programelor sale de ajutor pentru dezvoltare în teritoriile palestiniene, ca reacție la ofensiva mișcării islamiste Hamas din Israel. „Vom îngheța pentru moment toate plățile de cooperare pentru dezvoltare”, în valoare de 19 milioane de euro, a declarat ministrul de externe Alexander Schallenberg (conservator) la radioul public Ö1. „Amploarea terorii este atât de îngrozitoare. Este o astfel de ruptură încât nu putem reveni la normal ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat”, a adăugat el.

Prin urmare, Austria va „examina și va evalua” toate proiectele cu teritoriile palestiniene. Următorii pași vor fi decisi „în cooperare cu Uniunea Europeană și partenerii internaționali” , a spus șeful diplomației austriece. El a anunțat, de asemenea, chemarea ambasadorului iranian la minister pentru a protesta împotriva „reacțiilor abominabile” . Republica Islamică a fost una dintre primele țări care a salutat atacul surprinzător și masiv al Hamas lansat sâmbătă.

Austria este o țară neutră și membră a Uniunii Europene care menține de mult timp un dialog excepțional în tabăra occidentală cu Iranul, precum și cu țările arabe. Dar s-a apropiat de Israel în ultimii ani sub conducerea fostului cancelar conservator Sebastian Kurz. Steagul israelian a fost arborat în weekend în semn de solidaritate pe frontonul Cancelariei și al Ministerului Afacerilor Externe.

Alte stiri din Externe

Ultima oră