Germania nu mai acceptă transferuri de migranți din Italia

14 Sep 2023
Germania nu mai acceptă transferuri de migranți din Italia

În timp ce miercuri de mii de migranți au ajuns în Italia în câteva ore miercuri, saturând complet capacitățile de primire ale insulei Lampedusa, Germania a anunțat că va suspenda primirea lor, scrie Sud-Ouest

Germania a anunțat miercuri, 13 septembrie, că suspendă primirea voluntară a solicitanților de azil din Italia, prevăzută de acordurile europene, din cauza „presiunii migratorii puternice” și a refuzului Romei de a aplica aceleași acorduri. Și asta în timp ce peste 6.000 de migranți au ajuns în câteva ore pe insula Lampedusa în aceeași zi, primarul orașului, Filippo Mannino, vorbind despre o „dramă umanitară” pe rețelele sale de socializare.

Guvernul german a informat Roma despre decizia sa „la sfârșitul lunii august”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne. Această suspendare „până la noi ordine” se referă la „mecanismul european de solidaritate voluntar” care organizează relocarea solicitanților de azil din țara de sosire în UE în alte state membre voluntare, pentru a elibera state precum Italia și Grecia, care sunt porți de acces către Europa.

Berlinul explică această decizie prin „presiunea migratorie puternică actuală către Germania” precum și „suspendarea persistentă a "transferurilor Dublin" de către anumite state membre”, inclusiv Italia, care „întărește provocările majore pentru Germania în ceea ce privește capacitățile de primire și cazare”.

Regulamentul Dublin, foarte controversat în rândul celor Douăzeci și șapte, prevede că țara de sosire a unui migrant în UE procesează cererea acestuia de azil.

„Opriți sosirile în Italia”

Cu toate acestea, scrie ziarul german Die Welt, guvernul italian al Giorgia Meloni nu mai preia înapoi solicitanții de azil transferați de alte țări, informându-și partenerii în decembrie 2022 că Italia nu mai are o capacitate de primire suficientă.

„Din cele peste 12.400 de cereri de primire făcute în Italia în acest an până la sfârșitul lunii august, până acum au fost efectuate zece transferuri”, a confirmat Maximilian Kall, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, în cadrul unui briefing de presă guvernamental.

Giorgia Meloni, al cărei partid de extremă dreapta Fratelli d'Italia a câștigat alegerile legislative în urmă cu un an cu promisiunea de a pune capăt imigrației în masă, a asigurat miercuri că nu a fost surprinsă de decizia de la Berlin. 

„Problema relocării este secundară”, a insistat ea într-un interviu. „Întrebarea […] este cum să oprim sosirile în Italia. Încă nu văd niciun răspuns concret”, a spus ea. Ea și-a reiterat apelul pentru mai mult ajutor din partea UE, adăugând: „Locurile noastre de primire (pentru migranți) sunt pline”.

„Pragul critic”

Italia a fost de ani de zile una dintre principalele porți de acces pentru migranții care vin cu barca din Africa de Nord în Europa. Miercuri, imaginile arată zeci de bărci încărcate cu migranți care sosesc pe mica insulă. În total, 6.000 de persoane au debarcat în câteva ore, punând insula, a cărei capacitate de primire este complet saturată, în stare de urgență.

Numărul acestor persoane care sosesc pe această rută pe teritoriul italian a crescut anul acesta la aproape 124.000 din ianuarie, față de 65.500 în aceeași perioadă din 2022, potrivit datelor guvernamentale. Mulți ajung pe insula Lampedusa, unde centrul de primire a avertizat miercuri că capacitatea sa riscă să atingă un „prag critic”.

Crucea Roșie Italiană, care a gestionat aceste facilități concepute pentru mai puțin de 400 de persoane din iunie, a deplâns că peste 6.000 sunt acum găzduite acolo.

În cadrul mecanismului de relocare voluntară, Germania a acceptat până acum transferul a 1.700 de solicitanți de azil sosiți în sudul Europei, din cele 3.500 de persoane pe care s-a angajat să le primească.

Subiectul devine și el foarte sensibil, pe fondul ascensiunii extremei drepte în sondaje și al creșterii imigrației ilegale de câteva luni. „Astăzi ne confruntăm cu o situație foarte tensionată în multe municipalități din Germania”, a insistat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne.

Alte stiri din Externe

Ultima oră