Germania: înfrângere zdrobitoare a coaliției lui Scholz la două alegeri regionale, extrema dreaptă progreseaza

09 Oct 2023
Germania: înfrângere zdrobitoare a coaliției lui Scholz la două alegeri regionale, extrema dreaptă progreseaza

Social-democrații din Scholz, Verzii și liberalii FDP sunt în declin la cele două alegeri care au avut loc în Bavaria și Hesse, scrie Le Figaro

Cele trei partide ale coaliției de centru-stânga a lui Olaf Scholz au suferit duminică o înfrângere gravă la alegerile din două regiuni importante conservatoare, care indică, de asemenea, o creștere în extrema dreaptă, potrivit sondajelor la ieșire din urne. Social-democrații din Scholz, Verzii și liberalii FDP sunt în declin la cele două alegeri care au avut loc în Bavaria, cea mai mare regiune germană ca suprafață, și în Hesse unde se află Frankfurt, unde e si sediul BCE. 

Potrivit acestor sondaje, conservatorii au câștigat, așa cum era de așteptat, ambele alegeri, iar partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) ar putea ocupa locul al doilea. 

Suntem pe drumul cel bun ”, a reacționat rapid co-liderul AfD, Alice Weidel, interpretând rezultatele drept „o pedeapsă” pentru guvern și „un vot pentru schimbare”.

Opoziția conservatoare este în creștere

În Hesse, SPD condus de ministrul de Interne Nancy Faeser ar urma să ajungă doar pe poziţia a patra (15,2%), după AfD (16,8%) şi Verzi (15,5%), şi cu mult în urma Uniunii Creştin Democrate (CDU) cu 34,7% , o creștere netă față de 2018 (27%). La mijlocul mandatului, guvernul lui Olaf Scholz a fost sancționat la aceste alegeri de preocuparea populației cu privire la criza industrială care afectează cea mai mare economie a Europei și reapariția problemei migrației au jucat un rol central.

Campania s-a concentrat în mare parte pe criticile la adresa coaliției aflate la putere din decembrie 2021. Invazia rusă a Ucrainei din februarie 2022 a favorizat o perioadă de unitate în cadrul acestei echipe guvernamentale fără precedent. Dar fricțiunile s-au înmulțit de atunci cu privire la toate subiectele, de la reducerea cheltuielilor bugetare până la măsurile de combatere a încălzirii globale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră