Miniștrii de externe ai celor trei țări solicită „implementarea recomandărilor și standardelor OSCE”, într-o declarație comună publicată de Berlin, scrie Le Figaro
Germania, Franța și Polonia au menționat marți „posibilitatea unor noi alegeri” printre măsurile de luat pentru a scoate Georgia din criza politică și au cerut puterii în vigoare să stabilească un „dialog național” . Miniștrii de externe ai celor trei țări solicită „implementarea recomandărilor și standardelor OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) pentru Georgia, care includ „posibilitatea unor noi alegeri”, s-a spus într-un comunicat de presă comun emis de Berlin.
Georgia, fosta republică sovietică a Caucazului, se află în criza de la alegerile legislative din 26 octombrie câștigate de partidul Visul Georgian, aflat la putere din 2012, dar denunțate ca fiind trucate de catre opoziția pro-occidentală care cere noi alegeri. Așa-numitele țări din Triunghiul Weimar solicită, de asemenea, „autorităților georgiene să se angajeze într-un dialog național cu toate părțile interesate relevante pentru a găsi o cale de ieșire din situația actuală și a restabili încrederea publicului în democrația georgiană”.
"Nereguli răspândite”
Ei cer Georgiei să studieze aceste recomandări „în cadrul unui dialog serios cu toate forțele politice și reprezentanții societății civile” . Raportul OSCE din 20 decembrie a confirmat „preocupările” acestor trei țări europene „cu privire la integritatea procesului electoral” de la votul din 26 octombrie, mai scriu Berlin, Paris și Varșovia.
Raportul OSCE evidențiază „nereguli generalizate” , notează cele trei cancelarii, pentru care „alegerile nu s-au desfășurat conform standardelor așteptate de la un candidat la UE” . Tensiunile s-au înrăutățit pe 28 noiembrie odată cu anunțul amânării eforturilor de integrare în UE până în 2028, declanșând zilnic demonstrații pro-europene punctate de violențe.
În total, peste 400 de persoane au fost arestate, inclusiv lideri de opoziție, și zeci de ofițeri de poliție au fost răniți. Ombudsmanul georgian pentru drepturile omului a raportat „tortura” deținuților de către poliție. Dacă demonstrațiile rămân zilnice, ciocnirile au fost mult mai rare de la jumătatea lunii decembrie. „Revine autorităților georgiene să respecte drepturile omului și să protejeze libertățile fundamentale ”, amintesc Paris, Berlin și Varșovia, care condamnă în special „amenințările împotriva personalităților politice”.