Germania: anchetă pentru „suspiciune de trădare a secretului”, după scurgeri despre o posibilă vizită a lui Zelensky

05 Mai 2023
Germania: anchetă pentru „suspiciune de trădare a secretului”, după scurgeri despre o posibilă vizită a lui Zelensky

Ziarul berlinez BZ anunțase în ediția de miercuri vizita președintelui ucrainean în Germania pe 13 mai, scrie Le Figaro

Poliția din Berlin a anunțat joi, 4 mai, că a deschis o anchetă cu privire la dezvăluirea de către unul dintre membrii săi în presă a unor informații despre o posibilă vizită în Germania a președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky.

Ancheta se referă la o „suspiciune de trădare a secretului”, după informații publicate miercuri în cotidianul berlinez BZ cu privire la o posibilă vizită a președintelui ucrainean pe 13 mai la Berlin. În ediția sa de miercuri, BZ , citând un membru al poliției din Berlin, a susținut că Zelensky urma să aterizeze pe 13 mai la Berlin și să fie primit cu onoruri militare pe 14 de cancelarul german Olaf Scholz și apoi de președintele Frank-Walter Steinmeier.

„Informații extrem de sensibile”

Tot conform ziarului, Zelensky urma să meargă apoi cu elicopterul la Aachen, în vestul Germaniei, pentru a primi Premiul Carol cel Mare, distincție care răsplătește un angajament deosebit de semnificativ în favoarea păcii în Europa. „Noi, ca polițiști ai capitalei, avem multă experiență cu acest gen de vizite de stat, dar nu trebuie să ne închidem în rutină”, a afirmat un membru al poliției, citat de BZ . Ne pregătim cu sârguință și concentrare”, a adăugat el.

În comunicatul de presă al poliției din Berlin, șefa poliției, Barbara Slowik, a afirmat că e "insuportabil (...) faptul că un singur colaborator pătează la nivel național și internațional imaginea poliției din Berlin într-un mod atât de rușinos”. 

Pot doar să presupun că acesta din urmă nu era conștient de scopul actului său”, adaugă ea. 

Faptul că titlurile unui ziar sunt plasate mai sus decât fiabilitatea poliției din Berlin și încrederea acordată în noi nu poate fi în niciun caz tolerat”, continuă ea.

Aceste scurgeri de informații privind vizita lui Volodymyr Zelensky au luat prin surprindere autoritățile germane, care nu au confirmat călătoria în acest stadiu și au enervat în mod deosebit în Ucraina, potrivit presei germane T-Online. 

Suntem teribil de dezamăgiți la Kiev să vedem că informații foarte sensibile pentru securitate (ale președintelui Zelensky) sunt dezvăluite din surse germane”, a scris presa, citând surse guvernamentale. 

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a efectuat două vizite surpriză în Europa miercuri și joi, mai întâi în Finlanda, apoi joi în Olanda pentru a vizita în special Curtea Penală Internațională (CPI).

Alte stiri din Externe

Ultima oră