Din ce în ce mai mulţi nemţi se mută în Ungaria. Vezi care este motivul (VIDEO)

24 Oct 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Din ce în ce mai mulţi nemţi se mută în Ungaria. Vezi care este motivul (VIDEO)


Potrivit BR, care citează mai multe agenţii imobiliare din zona Balaton, numărul clienţilor din Germania este în creştere încă din luna septembrie a anului trecut. Unul dintre agenţi afirmă că mulți germani intenţionează să emigreze în Ungaria de teama valului de refugiaţi din Germania.
Clienţilor germani le plac clima şi mai ales preţurile mai scăzute din Ungaria, inclusiv din zona lacului Balaton, precum şi prezenţa unei relativ mari comunităţi germane.
Important este şi faptul că majoritatea ungarilor sunt creştini şi că în Ungaria cu greu pot fi găsiţi imigranţi.

”N-am avut în viața mea atâtea cereri de informații provenind din Germania. Toți îmi vorbesc despre teama lor de a fi invadați de străini: este motivul principal pentru mutarea lor”, afirmă Gunter Schwarz, patron al agenției Balaton Immobilien, citat de Le Figaro.

Un alt agent imobiliar, Ottmar Heide, afirmă același lucru: că toți se tem de valul de imigranți și de politica de primire a cancelarei Angela Merkel, nemaidorind să trăiască în teama de a fi înconjurați de musulmani radicali. Un fenomen care pare să se accentueze de un an încoace.

”Sunt de cinci ori mai mulți decât acum un an”, se laudă Gunter Schwarz, citat de alsace-actu.com.
În vitrinele agențiilor, prețurile prezentate sunt între 30.00 și 300.000 de euro.. ”Clienții mei caută în general case cu prețuri între 50.000 și 100.000 de euro”, spune el. Și precizează că nemții caută o viață mai ieftină și mai sigură.

Cserszegtomaj, Somogyfajsz, Vonyarcvashegy... localități ale căror nume sunt imposibil de pronunțat, într-o limbă care pare de neînțeles. Dar familia Brandt, de exemplu, este decisă să reziste. ”În șase luni, cât durează formalitățile de instalare la Marcali, vom învăța maghiara și ne vom căuta de lucru”, declară Udo Brandt.

Localitățile de pe malurile lacului Balaton au atras deja o numeroasă comunitate germană. Care dispune chiar și de un ziar, ”Balaton Zeitung”, a cărui versiune web are 50.000 de clienți unici.
În stațiunile termane din zonă, germanii se bucură de fațadele frumoase, baroce, în culori pastel, dar și de masaje la prețuri imbatabile, restaurantele au meniuri și în germană, iar lanțurile de magazine Lidl sau Aldi au marfa cu care sunt obișnuiți și acasă.

Wilfried Weinel și-a păstrat pașaportul german, dar de câțiva ani are și o carte de rezidență ungară, care i-a permis să voteze ”Nu” la referendumul privind cotele de imigranți, de la 2 octombrie. ”Măcar Orban își consultă populația”, explică el.

Specialist în chestiuni europene, politologul Zoltan Kiszelly relativizează problema: ”Bineînțeles că nu se poate vorbi despre un fenomen de masă: germanii nu vin cu miile, ca în Mallorca. Dar tendința este interesantă”, subliniază el. ”De când cu criza migranților, imaginea Ungariei s-a îmbunătățit, nu în presă, ci în ochii cetățenilor europeni”, spune el. ”Pentru conservatori, pentru care Biserica și familia sunt valori importante, Ungaria este o bună alegere: aici te simți ca în Germania acum 30 de ani. Și, atât timp cât Orban va fi la putere, oamenii vor avea garanția că nu se vor intersecta cu prea mulți imigranți”, adaugă el în încheiere.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră