George W. Bush: gafa sa despre Ucraina a făcut turul lumii pentru că nu este lipsită de semnificație

20 Mai 2022
George W. Bush: gafa sa despre Ucraina a făcut turul lumii pentru că nu este lipsită de semnificație

Fostul președinte american a criticat în timpul unui discurs invazia condusă de Vladimir Putin, dar a făcut o gafă care nu a trecut neobservată , scrie LaVoixduNord.

La institutul din Dallas care îi poartă numele, fostul președinte al Statelor Unite a confundat Ucraina și Irakul. Până acum, nimic cu adevărat remarcabil. Are 75 de ani și se poate întâmpla să facă o gafă... doar că greșeala lui nu a fost chiar atât de banală.

În timp ce a criticat regimul lui Vladimir Putin, Gorge W. Bush a considerat că în Rusia există „o absență a controalelor și echilibrului” care a dus în special la „decizia unui om de a lansa o invazie brutală și total nejustificată în Irak”.

În fața publicului tăcut, fostul președinte încearcă să-și revină. „Vreau să spun din Ucraina. Irak..." a continuat el, dând vina pe cei 75 de ani pentru a-și justifica greșeala.

Un adevăr în loc de o gafă?
Dar greșeala lui a fost făcută și pentru mulți a scos la lumină un adevăr: trebuie amintit că în 2003, invadarea Irakului de către Statele Unite a fost foarte contestată. George W. Bush, pe atunci președintele Statelor Unite, și-a apărat invazia sub pretextul că Irakul dobândise arme de distrugere în masă și că țara amenința că le va folosi.

Ulterior, investigațiile vor arăta că Irakul nu deținea aceste arme. Acesta este motivul pentru care gafa lui nu a putut trece neobservată:

„În acele două scurte secunde de istorie americană, adevărul a a iesit la iveala! „spune un specialist în geopolitică din Pakistan.

Autoritățile și politicienii de rang înalt irakieni nu au comentat gafa, dar pentru utilizatorii de internet irakieni, această ironie a sortii are un gust amar.

„Spectrul invaziei și distrugerii Irakului îl bântuie pe Bush Jr. Subconștientul lui l-a expus atunci când i-a luat în stăpânire limba”, a scris pe Twitter jurnalistul irakian Omar al-Janabi.

„Da, este o invazie brutală și nejustificată, care va rămâne cel mai rău coșmar al tău”, a adăugat el.

„A venit ceasul adevărului – invazia Irakului este un coșmar cu care trăiești (...) și care îți chinuie conștiința”, a scris utilizatorul irakian Hamza Qusai pe Facebook.

Alte stiri din Externe

Ultima oră