Franța „sprijină Curtea Penală Internațională" care a solicitat mandate împotriva liderilor Israelului și Hamas

21 Mai 2024
Franța „sprijină Curtea Penală Internațională" care a solicitat mandate împotriva liderilor Israelului și Hamas

Spre deosebire de Statele Unite, Parisul a publicat marți un comunicat de presă în care își sublinia atașamentul față de independența instituției internaționale, scrie Le Figaro

Franța „sprijină Curtea Penală Internațională” al cărei procuror a cerut mandate de arestare împotriva liderilor israelieni, inclusiv a prim-ministrului Benjamin Netanyahu și a mișcării islamiste palestiniene Hamas, a indicat Quai d'Orsay în noaptea de marți, 21 mai. „Franța sprijină Curtea Penală Internațională, independența acesteia și lupta împotriva impunității în toate situațiile ”, a scris diplomația franceză într-un comunicat de presă referitor la aceste mandate de arestare.

„Pe 7 octombrie, Franța a condamnat masacrele antisemite comise de Hamas. Această grupare teroristă și-a revendicat atacurile barbare îndreptate împotriva civililor, însoțite de acte de tortură și violență sexuală pe care ea însăși le-a documentat, inclusiv prin difuzarea și celebrarea acestora ”, continuă Parisul. În ceea ce privește Israelul, „Franța avertizează de mai multe luni despre imperativul respectării stricte a dreptului internațional umanitar și în special despre natura inacceptabilă a pierderilor civile din Fâșia Gaza și accesul umanitar insuficient ”, adaugă comunicatul. Și să subliniez că o „soluție politică durabilă” este „singura” modalitate de a „restabili un orizont de pace” .

Infracțiuni precum „civili înfometați în mod deliberat”

Procurorul ICC Karim Khan a declarat luni că a cerut mandate de arestare împotriva lui Benjamin Netanyahu și a ministrului său al Apărării, Yoav Gallant, pentru infracțiuni precum „înfometarea deliberată a civililor ” , „omucidere intenționată și „exterminare și/sau crimă” în legătură cu operațiunea israeliană Gaza. Karim Khan a cerut, de asemenea, mandate împotriva a trei lideri de rang înalt al Hamas - Ismail Haniyeh, Mohammed Deif și Yahya Sinwar - pentru, printre altele, „exterminare” , „viol și alte forme de violență sexuală” și „luare de ostatici ca crimă de război”. .

Dacă Parisul sprijină CPI, președintele american Joe Biden a apărat Israelul în fața justiției internaționale, considerând „scandaloasă” cererea de mandate de arestare împotriva liderilor israelieni . Șeful său al diplomației, Antony Blinken, a declarat că abordarea magistratului a fost „o rușine” .

În Franța, mai mulți lideri ai stângii au salutat luni anunțul CPI.

Alte stiri din Externe

Ultima oră