Franța și Moldova negociează un acord de apărare

26 Sep 2023
Franța și Moldova negociează un acord de apărare

Moldova l-a primit pe ministrul francez al Forţelor Armate Francez, Sébastien Lecornu, scrie Le Figaro.

Franța și Moldova au început negocierea unui acord de apărare, a anunțat AFP luni, 25 septembrie, de la biroul ministrului francez al Forțelor Armate care a călătorit la Chișinău.

„ Franța va continua să stea alături de moldoveni în fața oricărei tentative de destabilizare”, a indicat biroul ministrului la finalul vizitei lui Sébastien Lecornu. La granița cu Ucraina, Moldova include Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă de 300.000 de locuitori în estul țării.

„Modernizarea instrumentului său militar”

În timpul călătoriei sale, ministrul francez și omologul său Anatolie Nosatîi au semnat „ o scrisoare de intenție pentru a consolida cooperarea în domeniul apărării și a asista Moldova în modernizarea instrumentelor sale militare ”, a anunțat Sébastien Lecornu pe X, fostul Twitter.

Chișinăul a anunțat și achiziția unui radar Ground Master 200 (GM 200). Acest radar, comandat deja de Kiev și produs de Thales, cu o rază de acțiune de 250 de kilometri, ar trebui să permită întărirea supravegherii spațiului aerian moldovenesc. 

Dincolo de asta, vom efectua un audit al mijloacelor de apărare aeriană pentru a contribui la întărirea securității cerurilor moldovenești ”, a spus Sébastien Lecornu. Luni, fragmente de rachete au fost găsite în Transnistria, au anunțat autoritățile, fără a face în această etapă o legătură cu un nou atac rusesc în sudul Ucrainei vecine.

Alte stiri din Externe

Ultima oră