Franța, în alertă roșie. Evitaţi zonele centrale ale Parisului, atenţie sporită în planificarea călătoriilor

08 Dec 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Franța, în alertă roșie. Evitaţi zonele centrale ale Parisului, atenţie sporită în planificarea călătoriilor

Franţa este în alertă roşie, iar Parisul a început să se baricadeze din nou înainte de manifestaţii ale ”vestelor galbene” sâmbătă - o criză socială şi politică ce zguduie ţara şi siderează lumea.

Magazine închise, spectacole anulate, meciuri de fotbal amânate, programul Téléthon şi traseului marşului în favoarea luptei împotriva modificărilor climatice au fost modificate - peste tot în Hexagon, iar dispoziţii excepţionale sunt în vigoare, ca măsuri de precauţie împotriva unei noi vâlvătăi de violenţe ca cele care au pătat manifestaţiile de la 1 decembrie.

Emblematicul Turn Eiffel s-a alăturat listei de monumente, muzee şi centre comerciale ce vor fi închise publicului sâmbătă.

Sâmbătă vor fi închise şi muzeele pariziene Luvru şi Orsay, alături de Grand Palais, Petit Palais şi Orangerie, precum şi Opera din Paris, asemeni centrelor comerciale de pe bulevardul Champs Elysees.”În ultimele trei săptămâni s-a născut un monstru care a scăpat de sub controlul celor care l-au creat”, a apreciat ministrul de Interne Christophe Castaner.

În faţa riscului unei noi explozii de violenţe, un dispozitiv poliţist ”excepţional” este desfăşurat pe tot teritoriul - din care fac parte 89.000 de membri ai forţelor de ordine, dintre care 8.000 la Paris.

În capitală, pentru prima oară după decenii, statul foloseşte în intervenţie "VBRG" - vehicule blindate pe roate ale Jandarmeriei. Grupul de Intervenţie al Jandarmeriei Naţionale (GIGN, o unitate de elită) şi filialele sale regionale au fost plasate în alertă consolidată.

Denunţând ”strategia haosului” a Guvernului, unul dintre reprezentanţii ”vestelor galbene libere”, Benjamin Cauchy, a îndemnat să nu se manifesteze la Paris, apreciind că această reuniune este ”o capcană”.

Eric Drouet, vizat de o anchetă după ce a instigat protestatarii să intre în Palatul Elysée, a îndemnat, de asemenea, ca ”Parisul să le fie lăsat spărgătorilor” şi ca cei care doresc să manifesteze să se ducă, în schimb, ”la periferia” pariziană.

MAE avertizează românii care călătoresc în Franţa în legătură cu protestele anunţate pentru sâmbătă, recomendându-se să evite zonele centrale ale Parisului şi atenţie sporită în planificarea călătoriilor, fiind posibile blocaje ale drumurilor.

"Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Franceză că, pentru data de 8 decembrie 2018, sunt anunţate acţiuni de protest, fapt pentru care autorităţile locale pariziene au decis închiderea unor săli de spectacole şi muzee, inclusiv Turnul Eiffel, ca măsură preventivă", anunţă MAE.

MAE recomandă cetăţenilor români evitarea pe cât posibil a zonelor centrale ale Parisului în intervalul pentru care s-au anunţat proteste de stradă, să manifeste atenţie sporită în planificarea călătoriilor, fiind posibile blocaje ale drumurilor, ale barierelor cu plată de pe autostrăzi, ale staţiilor de carburant, ale suprafeţelor comerciale, precum şi ale altor elemente de infrastructură.

"Se recomandă a se monitoriza evoluţia mişcărilor de protest în mass-media franceză, chiar şi în social media, pentru a se preîntâmpina disfuncţionalităţi în activităţile preconizate pentru perioada următoare. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 şi +33147052755, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă", precizează Ministerul Afacerilor Externe..

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Franceză: +33680713729.

UPDATE

Circa 125.000 de manifestanţi au defilat sâmbătă în Franţa, în cadrul mişcării "vestelor galbene", a făcut cunoscut ministrul de interne, Christophe Castaner, care a anunţat, de asemenea, că 1.385 de persoane au fost reţinute.

Peste 10.000 de persoane au protestat sâmbătă la Paris, dar nu pașnic. Violențele, jafurile și ciocnirile dintre huligani și forțele de ordine nu se opriseră nici la ora difuzării acestui uptate (22:40).

La Paris, în urma ciocnirilor dintre protestatari şi forţele de ordine, 55 de oameni au fost răniţi.

Tensiunile continuă pe marile artere ale Capitalei franceze, dar şi în alte oraşe din Hexagon, în timp ce la Bruxelles au fost înregistrate 400 de arestări din rândul „vestelor galbene”.

Dintre cei 55 de răniţi de la Paris, trei fac parte din forţele de ordine.

Manifestări şi ciocniri violente au loc, la această oră, şi în Bordeaux, Toulouse, Marsilia, Nisa şi Grenoble.

Punctele considerate nevralgice în Paris sunt Champs-Elysées, Piaţa Saint-Augustin şi Trocadéro.

Pe Champs-Elysées, între manifestanţii pacifişti s-au infiltrat unii violenţi care au început să arunce cu diverse proiectile către forţele de ordine, care au ripostat cu jeturi de gaz lacrimogen.

În Piaţa Saint-Augustin au fost distruse o maşină şi mai multe vitrine, iar un jurnalist Le Figaro a relatat că mulţi dintre „vestele galbene” caută să părăsească Parisul, îndreptându-se spre gări.

Spre Piaţa Trocadéro au trecut 14 camioane ale CRS (forţele de ordine) şi 2 blindate, a comentat un alt jurnalist al ziarului francez. 

Baricade, incendieri, distrugerea unor vitrine de magazine şi terase ale unor restaurante s-au numărat printre acţiunile „vestelor galbene”. În ripostă, forţele de ordine au apelat la tunuri cu apă, gaze lacrimogene, au intervenit cu blindate şi au blocat mai multe artere importante ale Capitalei.

Scutieri şi călare, poliţiştii şi jandarmii au intervenit pentru a dispersa mulţimea încă de dimineaţă, din jurul orei 09.00.

Prim-ministrul francez Edouard Philippe şi ministrul de Interne, Christophe Castaner, s-au întâlnit sâmbătă de două ori, în cadrul celulei de criză organizate la Ministerul de Interne privind manifestările ce au purtat numele de „Actul patru”.

Fără a oferi prea multe detalii, Philippe a apreciat intervenţia forţelor de ordine drept una remarcabilă. El a publicat mai târziu un mesaj pe Twitter, alături de fotografii cu reprezentanţi ai forţelor de ordine: „Recunoştinţă, admiraţie şi susţinere”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră