Franța cere înființarea unui organism care să combată corupția funcționarilor UE

31 Oct 2023
Franța cere înființarea unui organism care să combată corupția funcționarilor UE

Organismul anticorupție UE propus ar avea competențe de a verifica veniturile funcționarilor, scrie Politico

Franța dorește ca Uniunea Europeană să creeze o autoritate independentă de supraveghere pentru a lupta împotriva corupției în instituțiile UE, care au fost zguduite de scandalurile în curs în ultimele luni.

Președintele Franței Emmanuel Macron și secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene Laurence Boone propun un organism anticorupție independent care ar avea competențe să verifice veniturile oficialilor și să detecteze conflictele de interese, a declarat Boone pentru POLITICO's Brussels Playbook .

Și acum fac presiuni pentru ca alte țări UE să aprobe planul.

La începutul acestui an, Comisia Europeană a propus crearea unui organism de etică cu obiective înalte, dar fără putere de aplicare pentru a impune standarde  în cadrul instituțiilor UE în încercarea de a-și arăta angajamentul față de măsurile anticorupție. Dar pentru Boone - și pentru alții care au criticat planul la acea vreme - asta nu este suficient.

„Propunerea Comisiei este un început, dar cred că putem și trebuie să fim mult mai ambițioși”, a spus Boone. „După șocul provocat de mai multe scandaluri de corupție... trebuie să restabilim încrederea cetățenilor în instituțiile lor”.

Comentariile lui Boone vin în timp ce încearcă să-și construiască o imagine înainte de alegerile UE din 2024. Ministrul Europei face campanie la nivel intern pentru a conduce lista lui Macron pentru alegeri, iar alte figuri ale partidului, cum ar fi președintele grupului din Parlamentul European, Stéphane Séjourné, fiind considerați potențiali concurenți puternici.

Încrederea cetățenilor în instituții a fost afectată după ce o serie de scandaluri au generat unde de șoc în întreaga UE, inclusiv scandalul Qatargate care a zguduit Parlamentul European în decembrie anul trecut.

La începutul acestui an că mai mulți comisari au fost în călătorii sponsorizate, un oficial înalt a acceptat zboruri gratuite de la Qatar Airways în timp ce echipa sa negocia un acord de aviație cu Doha, iar un alt oficial înalt nu s-a declarat ca fiind proprietarul unui hotel de lux din Bali.

„Avem nevoie de o autoritate independentă, cu mijloace reale de control pentru a preveni noi scandaluri”, a spus Boone.

Acesta ar oglindi Înalta Autoritate a Franței pentru Transparența în Viața Publică, care investighează conturile bancare, activele și veniturile funcționarilor publici pentru a se asigura că nu au conflicte de interese și care are puterea de a trimite cauzele procurorilor în cazul în care oficialii au o problemă pentru a îndeplini cerințele de transparență.

Alte stiri din Externe

Ultima oră