Flota rusă de la Marea Neagră se pregătește să blocheze porturile ucrainene

26 Iul 2023
Flota rusă de la Marea Neagră se pregătește să blocheze porturile ucrainene

După încheierea acordului de cereale, Rusia formează o flotă de o amenințare în Marea Neagră, scrie Der Spiegel.

Potrivit experților militari britanici, flota rusă de la Marea Neagră se pregătește să blocheze porturile ucrainene dupa cum spune raportul serviciului de informații despre războiul din Ucraina al Ministerului Apărării de la Londra.

În consecință, corveta rusă modernă „Sergei Kotov” patrulează deja pe ruta dintre Bosfor și portul ucrainean Odessa. Există o posibilitate ca nava să facă parte dintr-un grup însărcinat cu interceptarea navelor comerciale în drum spre Ucraina, se arată în comunicat.

Rusia a anunțat marți că Ucraina a încercat să atace nava Serghei Kotov cu drone navale dar dronele au fost distruse. Kievul nu a comentat acest lucru.

Sfârșitul acordului pentru cereale

Rusia a abandonat săptămâna trecută acordul internațional de cereale în ciuda multor apeluri internaționale. Potrivit britanicilor, sfârșitul Acordului privind cerealele crește acum și potențialul pentru intensitatea și amploarea conflictelor armate în zona Mării Negre. Secretarul de Externe al Marii Britanii, James Cleverly, a avertizat marți că „Rusia ar putea escalada campania de distrugere a exporturilor de alimente ucrainene prin țintirea navelor civile”. 

Rusia a atacat recent instalațiile portuare de pe Dunăre, Reni si Izmail, unde sunt și depozite de cereale.

Între timp, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky insistă pentru a avea o perspectivă pentru exporturile de cereale prin porturile Mării Negre: „Lumea știe că securitatea porturilor Mării Negre este cheia păcii și stabilității pe piața alimentară globală”, a spus Zelenskyi în videoclipul său de marți. La summitul NATO -Ucraina de miercuri, accentul ar trebui să fie pus pe securitatea porturilor ucrainene și a exporturilor de cereale.

Ministerul britanic al Apărării a publicat zilnic informații despre cursul războiului de la începutul războiului rus de agresiune în Ucraina, în februarie 2022. Moscova acuză Londra de dezinformare

Alte stiri din Externe

Ultima oră