Forțele ruse din Ucraina sunt echipate cu o armă care le permite să elimine toate dispozitivele electronice într-o zonă de șase mile sau mai mult, cred experții, și ar putea fi gata să o folosească pe măsură ce frustrarea crește în urma unei serii de înfrângeri pe câmpul de luptă, scrie Roger Pardo-Maurer, veteran al Forțelor Speciale ale Armatei SUA care a servit în Irak și Afganistan și fost adjunct al secretarului adjunct al apărării, în Financial Times.
Până acum, amenințările Rusiei de escaladare împotriva Ucrainei au fost în mare măsură interpretate ca o referire voalată la utilizarea armelor nucleare tradiționale. Dar există un alt instrument pe care Vladimir Putin îl poate lua în considerare: o lovitură tactică cu impuls electromagnetic, sau EMP.
Aceste arme - concepute pentru a crea un impuls puternic de energie care scurtcircuitează echipamentele electrice precum computere, generatoare, sateliți, radiouri, receptoare radar și chiar semafoare - ar putea dezactiva dintr-o lovitură infrastructura militară și civilă a Ucrainei și să lase țara fără lumină, căldură, comunicații sau transport.
Atacurile EMP au fost amplu explicate, și chiar reclamate, în emisiunile TV de stat ruse. Un colonel rus a demonstrat în aer, cu hărți, cum ar putea funcționa o astfel de explozie peste Marea Baltică. Este posibil ca Putin și generalii săi să ne fi avertizat tot timpul despre această posibilitate, cu amenințările lor enigmatice de a dezlănțui „măsuri tehnico-militare” nespecificate. O armă nucleară tactică folosită pentru a crea o explozie ar fi cel mai probabil ineficientă împotriva combinației mobile, dispersate, de război de gherilă și convențional, pe care ucrainenii o desfășoară pentru a-și revendica teritoriul. Dar utilizarea unei arme nucleare pentru războiul electromagnetic este o chestiune diferită. Semnătura acestui tip de atac nu ar fi o minge de foc și un nor în forma de ciuperca, ci un nor ciudat de meduse albastru electric care pulsa direct deasupra capului, urmat de tăcere. La acea altitudine, sunetul nu va transmite. Un EMP nuclear relativ mic, desfășurat cu ușurință la mare altitudine de rachetele de croazieră hipersonice Zircon ale Rusiei, ar putea să nu distrugă nicio clădire si nici să ucidă pe cineva. Dar ar putea dezactiva definitiv circuitele electrice de pe mii de kilometrii pătrați de teritoriu ucrainean. Practic, toate echipamentele de apărare desfășurate de aliații NATO în Ucraina - cum ar fi radiourile, navigația GPS și dronele aeriene - depind de electronice, dacă nu pentru operațiuni, atunci pentru desfășurare, întreținere și integrare. Efectele electromagnetice persistente ale unei lovituri ar putea distruge 90% din sateliții din zona afectată pe o perioada de trei luni.
Cu toate acestea, este probabil ca și operațiunile de informare rusești de pe teren să fie afectate. SUA și aliații săi nu sunt în nici un caz ignoranți de pericolele unui EMP, iar majoritatea echipamentelor militare au un grad de apărare încorporat împotriva acestei eventualități. Dar o lovitură ar crea un nou spațiu de luptă care neagă superioritatea sistemelor noastre informaționale.
Nu s-a luat în considerare acest lucru în mod corespunzător. În Herson, de exemplu, un EMP tactic ar putea dezactiva sistemele care operează barajele regiunii, să înfunde autostrăzile și podurile cu kilometri de vehicule stricate și să lase populația civilă fără hrană și căldură. În urma unei lovituri de succes a EMP, Ucraina ar trebui să întrerupă luptele pentru a-și reaproviziona arsenalul ruinat. Între timp, Putin ar putea să-și reconstruiască și să-și aprovizioneze forțele și să pună mâna pe zonele nou depopulate în timpul unei ofensive de primăvară. Ceea ce este poate cel mai îngrijorător este faptul că Rusia și NATO au abordări atât de diferite ale acestor arme. Conform doctrinei militare ruse, loviturile EMP sunt mai degrabă o ramură a războiului informatic, cibernetic și electronic decât a războiului nuclear. Acest lucru scade ștacheta și poate face EMP și mai tentanți pentru generalii asediați ai lui Putin.
Deci ce urmează? În primul rând, trebuie să avertizăm Rusia că o lovitură EMP împotriva Ucrainei – chiar dacă este localizată – ar trece pragul nuclear și ar declanșa un răspuns colectiv de apărare din partea NATO. Efectele imprevizibile ale răspândirii asupra atmosferei pământului, mediului, sateliților și populațiilor din aval ar trebui să fie suficiente ca argument pentru invocarea articolului cinci (clauza de apărare colectivă a alianței).
În al doilea rând, ar trebui să ajutăm armata ucraineană să se pregătească. Se poate supraviețui unei lovituri EMP. Ar trebui să-i sprijinim în desfășurarea de exerciții EMP live cu participarea autorităților civile. Poporul ucrainean trebuie educat despre cum să atenueze și să depășească un astfel de atac, inclusiv prin aprovizionarea cu radiouri analogice, lanterne și baterii. Pregătirea, forța, ingeniozitatea și încrederea în sine sunt deja calități cu care ucrainenii s-au remarcat în acest război.
În cele din urmă, trebuie să ne regândim obiectivele. Dacă Putin se gândește într-adevăr la utilizarea unui EMP tactic, atunci ceea ce este în joc nu este doar libertatea Ucrainei, ci chiar viitorul războiului. Dacă cedăm șantajului nuclear al Kremlinului, există riscul ca alte țări să-i urmeze exemplul: China și Coreea de Nord au deja capabilități EMP. Situația din Ucraina oferă o privire către un viitor potențial mai periculos și mai incert. Nu ne permitem să pierdem această luptă.