Financial Times: Volodymyr Zelensky se confruntă cu reacții negative din cauza progreselor rapide ale Rusiei în est

30 Aug 2024
Financial Times: Volodymyr Zelensky se confruntă cu reacții negative din cauza progreselor rapide ale Rusiei în est

Președintele Volodimir Zelensky a fost supus unui val de critici din partea soldaților, parlamentarilor și analiștilor militari cu privire la progresele rapide făcute de armata rusă în estul Ucrainei de când Kievul și-a lansat incursiunea îndrăzneață în regiunea Kursk a Rusiei, scrie FinancialTimes

Mulți ucraineni au sărbătorit invadarea Kursk-ului de către armată pe 6 august, sperând că pariul va forța Moscova să deturneze resursele către noul front și să schimbe impulsul războiului în favoarea Ucrainei.

Cu toate acestea, o breșă în prima linie în regiunea Donețk, importantă din punct de vedere strategic, săptămâna aceasta a declanșat o reacție împotriva conducerii de la Kiev, criticii susținând că pozițiile Ucrainei au fost slăbite de redistribuirea a mii de trupe ucrainene întărite de luptă în operațiunea Kursk.

Forțele ruse se apropie de orașul Pokrovsk, important din punct de vedere strategic, luând mai multe orașe din apropiere săptămâna aceasta și forțând unitățile ucrainene cu echipaj redus să se retragă din pozițiile defensive pregătite.

Pokrovsk este unul dintre cele două noduri rutiere și feroviare cheie din regiunea Donețk, iar pierderea sa ar amenința logistica întregii regiuni pentru armata ucraineană, potrivit Frontelligence Insight, un grup analitic ucrainean.

Imaginile din satelit analizate de anchetatorii cu sursă deschisă de la Black Bird Group din Finlanda arată că forțele ruse se află acum la doar 8 km de Pokrovsk. Drept răspuns, autoritățile locale au dispus evacuarea locuitorilor din zonă.

Oleksandr Kovalenko, un analist militar la grupul de rezistență informațional cu sediul la Kiev, a numit situația de la marginea de est a orașului Pokrovsk „un eșec defensiv complet”.

„Nu este vina soldaților obișnuiți care dețin poziții”, a scris el pe Telegram. „Problema stă la cei care iau decizii pentru acești soldați”, a adăugat el, arătând spre conducerea Ucrainei.

Mai mulți soldați din zonă și-au exprimat îngrijorarea cu privire la apărarea din jurul orașului Pokrovsk.

Zhenya, un soldat ucrainean din Brigada 93 Mecanizată care a luptat anul trecut în bătălia istovitoare de 10 luni de la Bakhmut , a descris o situație care se deteriora rapid în Pokrovsk. Într-o evaluare sinceră pe X, el a criticat structura de comandă a armatei, invocând eșecuri sistemice și răspunsuri inadecvate la condițiile în evoluție ale câmpului de luptă.

„Sincer, nu am văzut niciodată așa ceva. Totul se destramă atât de repede”, a avertizat el. „Pokrovsk va cădea mult mai repede decât a făcut-o Bakhmut.”

Trupele ucrainene s-au retras săptămâna aceasta din Novohrodivka, la 8 km sud-est de Pokrovsk. Centrul pentru Strategii de Apărare (CDS), un think-tank de securitate cu sediul la Kiev, a declarat că retragerea a indicat o lipsă de resurse defensive, în ciuda importanței Pokrovsk ca centru logistic.

Mariana Bezuhla, deputată și membră a comisiei de apărare din parlament, a distribuit pe Facebook fotografii de la o vizită săptămâna trecută la prima linie de lângă Novohrodivka. Ea a susținut că au arătat calea către Pokrovsk larg deschisă.

„Șanțurile din fața Novohrodivka erau goale. Practic nu a existat nicio armată ucraineană în orașul cândva avea 20.000 de oameni”, a scris ea într-o postare usturătoare .

Rușii au capturat orașul Novogrodivka la sud de Pokrovsk în câteva zile. În fața orașului erau fortificații, care constituie singurul complex construit care continuă în Selidove.
Transeele din fața Novogrodivka erau goale. Nu exista practic nicio armată ucraineană în orașul de 20.000 de oameni. Brigada 31 din fața orașului a fost luată, comandantul de brigadă, pentru care colectivul a cerut, a fost înlăturat, iar împotriva lui s-a pornit urmărire penală (reamintesc, în privința Sodolului încă nu există). În schimb, aici a fost trimisă o unitate necunoscută. Aceasta nu este singura „rotație” recentă. Mai multe sunt planificate. Toretsk, Pokrovsk - vor fi mai multe.
Dacă acum efectuează o „rotație” în Ugledar, îl vom pierde și pe el.
Toate astfel de „rotații” duc la înaintari ruse și morți. Unități sunt retrase, comandanți sunt îndepărtați, oameni mor, pierdem sute de kilometri de pământ ucrainean - orașe, sate, mine, minerale, istorie. Numărul rotațiilor criminale este doar în creștere. Fragmentarea frontului este în creștere.
În această zi, rușii au intrat în Selidove. Acum o săptămână, am mers la marginea orașului Selidovoy în direcția Novogrodivka și am văzut fortificațiile de acolo în fața orașului. Nu era nimic în oraș, o așezare civilă obișnuită. Am intrat în tranșee, nimeni nu le păzea, nu era nimeni în ele. Am intrat în subteran și am ieșit pe câmp. Rușii erau deja pe teren. Nu era nimeni altcineva. Nu am întâlnit luptători de apărare teritorială - doar insecte singure erau singura viață în fortificațiile pregătite din jurul Selidovoy, pentru care rușii se străduiau de zece ani. Orice civil ar fi putut face la fel ca mine.
În Novogrodivka, în ajunul operațiunii de la Kursk, zgomotele bombardamentelor au răsunat continuu pe cer, iar locuitorii încă se plimbau pe străzi. Nu existau semne de pregătire pentru apărare și prezența militarilor noștri în oraș.
Pleacă prin Pokrovsk. Evacuarea este în curs. Oameni cu posesiuni, militari. Trupele pleacă prin Pokrovsk. În ultimele câteva săptămâni, armata a plecat continuu prin Pokrovsk.
Fotografia mea: tranșee goale în jurul Selidovei acum o săptămână.

a scris Mariana Bezuhla pe facebook.

Generalul Oleksandr Syrsky, comandantul militar superior al Ucrainei, a spus joi într-o declarație că a vizitat zona Pokrovsk și că lucrează „pentru a întări apărarea trupelor noastre în zonele cele mai dificile ale frontului, pentru a asigura brigăzilor o cantitate suficientă de muniție și alte mijloace materiale și tehnice”.

În cadrul unei conferințe de presă de marți la Kiev, Zelensky a descris situația de pe linia frontului de lângă Pokrovsk ca fiind „extrem de dificilă”, dar a susținut că avansul Rusiei în zonă a încetinit în urma ofensivei Ucrainei de la Kursk.

De fapt, forțele ruse au avansat mai rapid în Donețk din 6 august, comparativ cu lunile precedente, potrivit mai multor analiști militari, inclusiv Deep State, un grup ucrainean cu legături strânse cu Ministerul Apărării al Ucrainei care monitorizează mișcările din prima linie.

„Există haos total”, a spus Roman Pohorilyi de la Deep State, arătând spre căderea orașelor cheie precum Novohrodivka și amenințarea care se profilează la Pokrovsk.

În ultimele trei săptămâni, forțele Moscovei au capturat rapid peste două duzini de orașe și sate cu rezistență minimă, inclusiv fortăreața deținută de mult timp Niu-York.

Rob Lee, cercetător senior la Institutul de Cercetare în Politică Externă, a atribuit câștigurile rusești lipsei de infanterie ucraineană cu experiență și deturnării resurselor către ofensiva de la Kursk.

„Ucraina a angajat rezerve pentru Kursk, lăsând mai puține opțiuni pentru a acoperi golurile în altă parte. Unele dintre brigăzile mai experimentate au fost înlocuite cu unități mai noi, mai puțin experimentate”, a spus Lee.

Soldații care au fost mobilizați în această vară în urma noilor legi de recrutare a guvernului ucrainean menite să umple gradele în scădere ale Kievului au fost trimiși în luptă cu puțină pregătire sau experiență.

„Ei îngheață. . . ei nu știu ce să facă în luptă reală”, a spus un locotenent ale cărui trupe se află pe linia frontului lângă Pokrovsk. Mulți „se întorc și aleargă la prima explozie”.

Soldații din unitățile de artilerie de lângă Pokrovsk au evidențiat, de asemenea, un deficit de obuze și o nepotrivire gravă a puterii de foc în comparație cu forțele ruse.

„Obuzele noastre se epuizează. Pur și simplu nu avem suficient”, a spus un comandant de artilerie, observând că multe resurse au fost redirecționate spre nord, spre Kursk. În ultima lună, unitatea sa a avut un obuz la fiecare șase până la opt trase de ruși.

Între timp, forțele ruse mențin un avantaj tactic semnificativ, susținut de capacitățile superioare de aviație și drone, precum și în artilerie, a spus grupul de reflecție CDS.

Stanislav Aseyev, jurnalist și soldat ucrainean aflat în prezent pe frontul de est, a avertizat despre posibila „distrugere a întregului grup de forțe din sud din regiune, nu doar Pokrovsk”.

El a invocat „un complex de motive interne: de la plantarea de flori în loc de fortificații până la lipsa de înțelegere din partea înaltului comandant a problemelor evidente pentru fiecare soldat din tranșee”.

„Ce se poate face pentru Pokrovsk?” întrebă el retoric. „Din păcate, singura opțiune este evacuarea cât mai multor persoane. Cred că orașul va înceta în curând să mai existe.”

Frontelligence a spus că conducerea ucraineană ar putea încă susține linia frontului prin desfășurarea de noi brigăzi sau repoziționarea forțelor din alte zone. Dar dacă Pokrovsk ar cădea, ar putea deschide calea forțelor ruse să împingă spre Dnipro, al patrulea oraș ca mărime al Ucrainei, extinzându-și controlul și mai mult.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră