Financial Times: Ucraina se confruntă cu o luptă critică în sud înainte de iarnă, spun SUA

05 Oct 2022
Financial Times: Ucraina se confruntă cu o luptă critică în sud înainte de iarnă, spun SUA

Aliații occidentali avertizează că condițiile meteo vor face în curând luptele dificile în regiunile strategice, scrie Financial Times.

Oficialii americani și parlamentarii au avertizat că Ucraina se confruntă cu o luptă critică pentru a revendica teritoriul din sudul țării înainte ca iarna să aducă condiții de luptă perfide, dacă vrea să refuze Rusiei șansa de a-și consolida stăpânirea asupra regiunii.

În ultimele zile, forțele ucrainene au obținut câștiguri rapide pe două fronturi separate, recucerind zone de teritoriu în est și străpungând liniile frontului în sud, în jurul centrului regional crucial al Hersonului. Vladimir Putin a revendicat ambele regiuni ca parte a Rusiei și a început procesul de anexare a acestora.

Pentagonul a spus că Kievul trebuie să-și valorifice impulsul din est pentru a respinge forțele ruse care ocupă regiunile strategice din sud, care sunt o poartă către Marea Neagră.

„Sezonul de lupte se scurtează. Ucrainenii au câștigat avantajul și trebuie să continue să-și exercite avantajul”, a declarat Chris Murphy, un democrat din comisia de relații externe a Senatului.

„Adevăratul dezastru pe termen lung pentru Ucraina este ca Rusia să întrerupă accesul Ucrainei la apă de la Mariupol la Odesa. Fluxul vital al Ucrainei este accesul ei la Odesa și, prin urmare, este important pentru ei să fie într-o postură ofensivă, nu doar o postură defensivă în sud”, a adăugat el.

În timp ce Ucraina a înregistrat succes în contraofensiva sa fulger în regiunea Harkov și în deplasarea surprinzătoare a forțelor ruse din Lîman în regiunea Donețk, aliații occidentali văd eliberarea Hersonului ca un test decisiv.

„Dacă poți controla Hersonul, cu siguranță poți împiedica oamenii să ajungă la Odesa, toți credem că este ceea ce rușii și-au dorit cu adevărat”, a spus un înalt oficial al armatei americane.

Ucrainenii au fost de acord că săptămânile următoare vor fi esențiale pentru campania lor de revendicare a terenurilor din sud.

„Cu siguranță este esențial să avansăm rapid în eliberarea teritoriului ocupat, deoarece există sentimentul că schimbările meteorologice vor limita alte acțiuni militare active în această regiune”, a declarat Ihor Romanenko, fost șef adjunct al Statului Major al Ucrainei.

„Dacă aliații noștri ne-ar ajuta oferindu-ne mai mult din armamentul modern pe care îl cerem, atunci situația ar fi mult mai rapidă și nu am vorbi despre factorul vremii”, a adăugat el.

Oficialii militari și analiștii au estimat că Ucraina ar putea elibera Hersonul oricând de la mijlocul lunii noiembrie - dacă reușesc să facă acest lucru.

Forțele ucrainene au făcut progrese în nord-estul orașului și și-au stabilit un punct de sprijin pe râul Nipru, a declarat un al doilea oficial american al apărării. De asemenea, se îndreaptă spre Herson dinspre nord, dar mai încet. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat marți că forțele sale au recucerit mai multe orașe la nord-est de Herson.

„Trebuie să facă ceva în legătură cu Herson și trebuie în curând”, a spus un diplomat occidental. „Este o ridicare a moralului pentru publicul autohton și armată, dar și o dovadă că atât instruirea, cât și echipamentele care au fost furnizate sunt folosite la maximum.”

Oficialii au spus că este urgent ca forțele ucrainene să recucerească sudul înainte de iarnă, deoarece terenul din regiune nu a fost înghețat în ultimii trei ani, ceea ce înseamnă că terenul va deveni în curând extrem de noroios.

Aceste condiții vor îngreuna manevrarea ambelor părți, obligându-le să rămână pe drumurile principale, unde vor fi expuse. Noroiul oferă, de asemenea, un avantaj celor care apără teritoriul, deoarece nu trebuie să se deplaseze pe teren, au spus oficialii și analiștii.

Chiar dacă moralul Rusiei este scăzut, actualii și foștii oficiali au spus că Moscova și-a întărit pozițiile în sud, făcând orice ofensivă ucraineană mai dificilă.

„Rușii au făcut un mare efort și au petrecut mult timp să sape puțin diferit decât au făcut-o în est”, a spus un oficial NATO. „Au fost capabili să mute armele  înăuntru, au fost capabili să construiască niște apărări rudimentare în jur”.

Oficialul a adăugat: „Acolo intervine matematica . . . ucrainenii vor avea nevoie de o forță copleșitoare pentru a intra acolo.”

Un oficial american al apărării a spus, totuși, că forțele ruse s-au luptat cu infrastructura și logistica necesare pentru a transporta proviziile înainte de iarnă - ceva ce Kievul ar putea folosi în avantajul său.

„Ucrainenii trebuie să se gândească, folosindu-se de pregătirea lor inteligentă, flexibilă și  antrenamentul pentru operațiuni speciale pe care le-au primit de la noi și aliații noștri, pentru a-și da seama cum să-i manipuleze pe ruși pentru a le ceda un avantaj pe teren”, a spus Evelyn Farkas, fost oficial al Pentagonului în administrația lui Barack Obama.

SUA au angajat mai mult de 16,8 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina de când Rusia a invadat în februarie. Președintele Joe Biden a semnat săptămâna trecută mai mult ajutor de urgență pentru Ucraina, inclusiv 7 miliarde de dolari în ajutoare letale și contracte de arme.

Administrația sa a anunțat, de asemenea, săptămâna aceasta o nouă asistență pentru Ucraina în valoare de 625 de milioane de dolari, inclusiv alte patru sisteme de rachete cu rază lungă numite Himars, care au alimentat progresele ucrainene în nord și sud. Oficialii spun că acestea vor ajunge în curând.

Aliații occidentali ai Ucrainei urmăresc îndeaproape ofensiva Herson pentru a vedea că armata poate desfășura armele pe care le-a primit într-un atac complex, pe mai multe direcții, asupra forțelor rusești adânc înrădăcinate într-un mediu urban.

Oficialii americani au spus că oferă ceea ce au nevoie ucrainenii pentru a evita escaladarea. Ei au fost convinși că ultima mișcare a lui Putin privind anexarea și amenințările sale nucleare nu ar trebui să descurajeze Ucraina să se miște agresiv pentru a-și recuceri teritoriul.

„Anexarea nu schimbă nimic dintr-o perspectivă ucraineană, în afară de a-i motiva să meargă mai dârz și mai repede”, a spus Ben Hodges, un fost comandant de top al armatei americane în Europa, care este acum consilier principal pentru Human Rights First.

Oficialii americani au fost încrezători că coaliția vestică ar putea ajuta Ucraina să reziste forțelor lui Putin în timpul iernii.

„În caz contrar, toate aceste lucruri pe care Putin le face, inclusiv cu vânzarea energiei, îi înnebunesc pe europeni și îi fac hotărâți să nu cedeze și să nu fie ținuți ostatici de el”, a spus un înalt oficial american.

Oficialii și parlamentarii americani au spus că recâștigarea mai multor terenuri în sud ar fi esențială pentru a oferi Ucrainei o poziție de negociere mai bună pentru posibile viitoare negocieri de încetare a focului cu Rusia.

„În mod clar, Ucraina are nevoie de un port la Marea Azov, au nevoie de un port la Marea Neagră, estul Crimeei, iar Hersonul este, evident, un oraș mare, vor să-l recupereze”, a spus Brad Sherman, un democrat din California în comisia de afaceri externe a Camerei.

„Numărătoarea finală ar fi de șase, opt luni de acum înainte. Putin controlează ceva mai multă suprafață decât în februarie . . . iar apoi ajungem la o încetare a focului. Dar cred că Ucraina trebuie să-și ia ceva mai mult teritoriu înapoi înainte să se întâmple asta.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră