Un înalt oficial spune că gruparea militantă „nu se aștepta” ca atacul asupra Israelului să provoace un răspuns puternic din partea Washingtonului, scrie Financial Times
Hamas a recunoscut surprins că atacul său brutal asupra Israelului din această lună a provocat un răspuns puternic al SUA, Washingtonul desfășurând grupuri de lovitură a transportatorilor, sisteme de apărare aeriană și mii de trupe în regiune.
Ali Barakeh, un membru senior al conducerii politice a Hamas în exil, a declarat pentru Financial Times că grupul „nu se aștepta la un răspuns atât de mare din partea Americii”.
„Un răspuns israelian? Da, ne așteptam la asta”, a spus Barakeh din biroul său din Beirut. „Dar ceea ce vedem acum este intrarea SUA în luptă și pe asta nu ne-am bazat.”
Comentariile lui Barakeh vin pe măsură ce se teme că războiul dintre Israel și Hamas, declanșat de cel mai mortal atac asupra țării din istoria sa, va escalada într-un conflict regional mai larg care atrage grupuri armate susținute de Iran. Armata americană a lovit vineri două instalații în estul Siriei pe care le-a identificat ca fiind legate de milițiile susținute de Iran.
Teheranul înarmează forțele proxy din întreaga regiune, inclusiv Hezbollah din Liban, care a schimbat focuri aproape zilnic cu Israelul peste granița lor comună de la atacul Hamas, precum și milițiile din Irak și Siria.
Iranul sprijină, de asemenea, Hamas, care este desemnată organizație teroristă de Israel, SUA și UE. Teheranul a lăudat atacul din 7 octombrie drept o „victorie palestiniană”.
Peste 1.400 de oameni au fost uciși în atacul în mai multe direcții, inclusiv femei, copii și bătrâni, în timp ce luptătorii Hamas au spart barierele de securitate din jurul Gazei pentru a ataca orașele și posturile militare israeliene.
Barakeh a justificat atacurile spunând că Hamas o consideră „o operațiune defensivă”, un „răspuns necesar la crimele de ocupație ale Israelului”.
El a recunoscut că atacul Hamas „nu ar fi avut succes fără ajutorul aliaților noștri Iran și Hezbollah”, dar a spus că nimeni dincolo de aripa militară a Hamas nu știa despre atac, nici măcar cei mai înalți lideri politici.
Grupurile susținute de Iran – numite de Teheran drept axa rezistenței – au înființat o sală de operațiuni colective la Beirut abia după atac, a spus el. „Ei ne susțin. Sunt alături de noi până la sfârșit.”
De la atacul Hamas, Israelul a bombardat și asediat Gaza și a promis că va zdrobi gruparea islamistă, care controlează fâșia din 2007. Peste 7.000 de oameni, inclusiv 3.000 de copii, au fost uciși, potrivit oficialilor palestinieni din domeniul sănătății.
Barakeh a spus că majoritatea luptătorilor Hamas se aflau într-o vastă rețea de tuneluri construită sub Gaza, unde au suficiente provizii pentru a rezista câteva luni. „Am fost pregătiți pentru o ofensivă terestră”, a spus el, adăugând că Hamas are cel puțin 40.000 de luptători.
Hamas ține, de asemenea, peste 200 de ostatici capturați în timpul atacului, inclusiv civili și cetățeni americani, thailandezi și europeni.
„Inițial, scopul a fost doar să prindă 10-20 de ostatici”, a spus Barakeh, observând că captivii epuizau proviziile grupului în Gaza. Până acum, Hamas a eliberat unilateral patru civili.
Qatarul, un aliat al SUA care găzduiește biroul politic al Hamas, a încercat să încheie un acord pentru a asigura eliberarea tuturor ostaticilor civili. Însă Hamas dorește ca Israelul să oprească bombardamentele și să permită alimentarea cu combustibil și ajutor în fâșie, potrivit lui Barakeh și a unei alte persoane informate despre discuții.
Barakeh a spus că Hamas va elibera ostatici străini în schimbul unei încetări a focului de cinci zile; el a spus că vor exista condiții suplimentare pentru eliberarea civililor israelieni.
„Oricine este sincer și sincer preocupat de viețile civile ar trebui să ceară eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor. Punct”, a spus un înalt oficial israelian.
Hamas nu va elibera niciun soldat israelian, a spus Barakeh. „Pe ei îi păstrăm pentru un schimb [de prizonieri]”.