Meta — compania-mamă a Facebook, Instagram, WhatsApp și X-rival Threads — a început să se pregătească pentru viitoarele alegeri pentru Parlamentul European, anunțând un plan de intensificare a politicilor sale de moderare a conținutului pentru a combate dezinformarea prin ștergerea sau ascunderea postărilor înșelătoare. The European Conservative arunca o privire asupra celor 29 de organizații însărcinate cu controlul conținutului politic pe rețelele sociale înainte de alegerile UE.
Potrivit postării pe blog a anunțului scris de Marco Pancini, șeful Afacerilor UE al Meta, orice conținut care ar putea contribui la „violență iminentă” sau care are „intenția de a suprima votul” în alegerile UE este eliminat de pe platforme.
Postările care se referă la alegeri, dar care nu încalcă aceste politici, sunt și ele revizuite și evaluate de o rețea de 26 de organizații partenere „independente” din întreaga UE, care acoperă 22 de limbi. Pregătindu-se pentru alegerile UE, Meta colaborează și cu trei organizații suplimentare pentru a acoperi Franța, Bulgaria și Slovacia.
Pentru a ajuta aceste organizații terțe să revizuiască și să evalueze conținutul mai rapid și mai eficient, Meta le va oferi instrumente de „detecție a cuvintelor cheie” și le va permite să utilizeze noul său instrument de cercetare, Meta Content Library, astfel încât „capacitatea sa puternică de căutare să-i sprijine în munca lor.”
Meta înființează, de asemenea, un așa-numit Centru de operațiuni electorale, care adună diverși experți din echipele sale de informații, știință a datelor, inginerie și juridice pentru a „identifica potențialele amenințări și pune în aplicare măsuri specifice de atenuare în aplicațiile și tehnologiile noastre în timp real”.
Când conținutul este dezmințit de oricare dintre aceste organizații locale de verificare a faptelor, Meta atașează etichete de avertizare și își reduce distribuirile „astfel încât sa-l faca mai puțin vizibil pentru utilizatori”.
De exemplu, au existat aproape 70 de milioane de postări pe Facebook și Instagram cu etichete adăugate de verificare a faptelor în UE în ultimele șase luni ale anului 2023. Potrivit Meta, aceste etichete au destul de mult succes, împiedicând 95% dintre oameni să facă clic pe conținut.
Apoi, odată dezmințit, conținutul nu mai poate fi folosit nici în publicitate politică. Reclamele vor trebui, de asemenea, să respecte o serie întreagă de criterii. Orice lucru care ar putea descuraja oamenii de la vot; conține pretenții premature de victorie; sau ar pune la îndoială legitimitatea alegerilor, procesul electoral sau rezultatul acestuia vor fi interzise instantaneu.
Trupele din armata de verificare a faptelor
O întrebare evidentă este: de ce ar avea cineva încredere în Meta pentru a fi imparțial, mai ales după ce Twitter Files a arătat că companiile de social media sunt în buzunarele instituțiilor de stânga și ale diverselor servicii de informații? Dar, pe lângă asta, cealaltă întrebare este: cine sunt cele 29 de organizații „independente” selectate pentru a controla democrația noastră și câtă putere li se acordă de fapt?
Privind rețeaua independentă de verificare a faptelor a Meta, care constă din 90 de organizații care se ocupă cu dezinformarea în 60 de limbi la nivel global, putem vedea și partenerii selectați în fiecare țară europeană.
În Europa, cel mai mare partener, activ în peste jumătate din țările UE, este principala agenție de presă a continentului, AFP franceză ( precum și DPA în fiecare țară de limbă germană). Ca și alte canale de știri globale, gigantul mass-media se angajează rareori în vreun fel de comentariu politic care ar trebui să îl facă ideal pentru moderarea imparțială. Doar că nu este. Fact Check a AFP a primit cea mai puternică evaluare a prejudecăților de stânga de către AllSides pentru alegerea poveștii și a cuvintelor și a fost remarcată pentru că verifică în mod disproporționat personalitățile politice de dreapta – ca să nu mai vorbim de criticile anterioare pe care le-a primit pentru părtinirea flagrantă de stânga din biblioteca sa de fotografii.
Dar, în afară de acestea două, Meta angajează una sau două organizații locale în aproape fiecare țară din UE. Acestea pot varia de la ONG-uri profesioniste de verificare a faptelor la site-uri de știri populare și chiar la tabloide, atâta timp cât – susține compania – toate au certificarea globală IFCN ( International Fact-Checking Network) care ar trebui să garanteze non-partizanitatea și transparenţă.
Cu toate acestea, eticheta IFCN este exact opusul pentru cei familiarizați cu funcționarea interioară a politicii americane. Rețeaua este o subdiviziune a Institutului Poynter, a cărui finanțare provine de la notoriul triumvirat al stângii americane: giganții tehnologici din Silicon Valley, filantropii agenților de bursă și însuși guvernul american condus de democrați. Fondatorii inițiali ai IFCN au fost și suspecții obișnuiți: Fundațiile pentru Societatea Deschisă a lui Soros, Fundația Bill & Melinda Gates, Google, Facebook, precum și National Endowment for Democracy, condus de Departamentul de Stat, renumit pentru interferența în afacerile interne ale națiunilor suverane. . Nu poți deveni mai puțin democratic decât atât.
În Germania, de exemplu, principalul partener al lui Meta este nimeni altul decât organizația non-profit – dar finanțată de guvern – de jurnalişti de investigaţie Correctiv, aceeași care a publicat infamul articol despre presupusul plan general de deportare al populistului de dreapta AfD, oferind stângii oportunități majore de mobilizare pentru ca mai târziu să dea înapoi și să admită că au inventat cea mai mare parte. De asemenea, s-a dovedit că directorul Correctiv avea întâlniri cu ușile închise cu însuși cancelarul Scholz cu doar câteva zile înainte de a publica articolul, ceea ce nu implică „independenta”.
Lista include, de asemenea, diverse alte site-uri de știri, cum ar fi France24 , Irish Journal și Italian Open , toate care funcționează sub un anumit nivel de părtinire de stânga. Dar puteți găsi și publicația tipărită gratuită din Franța 20Minutes sau tabloidul belgian în limba olandeză Knack, cu o orientare deschis „de stânga-liberală” .
Marea majoritate a partenerilor Meta sunt însă ONG-uri locale „independente” care se ocupă exclusiv de verificarea online a faptelor.
În Spania, avem Newtral , iar în Italia, Pagella Politica , care ambele par să fie puternic inspirate de PolitiFact din SUA. De asemenea, ambii par să verifice faptele dreptei populiste (Vox, Lega, Fratelli) mult mai des decât alți politicieni, așa că ar putea fi vinovați de părtinire prin alegerea lor de selecție a poveștii. Newtral, în special, a fost creat și este condus de cunoscute personalități media de stânga din Spania.
În Polonia , Slovacia și Republica Cehă, sunt angajate trei organizații interconectate, care poartă același nume (Demagog) . După cum arată, ei se ocupă în cea mai mare parte de dezinformarea rusă, dar și de politicieni care verifică faptele – cei mai mulți dintre ei de dreapta. Site-ul ceh a fost acuzat în mod repetat că s-a implicat în „calomnii” unilaterale de către politicieni, în timp ce a atras critici pentru că a primit fonduri de la Fundația pentru Societatea Deschisă a lui George Soros .
Faktograful croat a fost atacat puternic în timpul pandemiei pentru că a semnalat presupusa dezinformare despre COVID pentru ca Facebook să le elimine, doar pentru ca multe dintre postări să fie dovedite corecte mai târziu. A fost fondată și este condusă în continuare de jurnalistul Petar Vidov, care a scris anterior pentru Index, unul dintre cele mai mari site-uri de știri ale țării, descris ca având o „reputație de agent independent, liberal și puternic de opoziție” cu o „puternică părtinire liberală.”
Re:Baltica, care acoperă Estonia, Letonia și Lituania, își concentrează activitatea de dezmințire pe trei domenii majore: Rusia, schimbările climatice și problemele LGBT – nu prea greu de ghicit alinierea sa politică. TjekDet danez pare destul de neutru la început, dar merită menționat că aparține revistei săptămânale MandagMorgen al cărei public țintă sunt factorii de decizie în afaceri și politică și a cărui prima pagină va avea cel puțin unul sau două articole care se plâng de lipsa locului de muncă. diversitatea la un moment dat.
De asemenea, este adevărat că întreaga industrie de „verificare a faptelor” este orientată spre stânga prin natură și că Meta alege de obicei cele mai mari organizații cu cele mai multe resurse din fiecare țară. Dar problema nu este lipsa unor verificatori de fapte înclinați spre dreapta – orice „înclinare” ar trebui să fie inacceptabilă când vine vorba de democrație. Problema este că acestor organizații li se oferă instrumentele și puterea de a restricționa vizibilitatea sau chiar de a șterge conținutul și sunt chiar plătite pentru a face acest lucru. Din punct de vedere tehnic, desigur, butonul este apăsat de Meta, dar compania nu va verifica independent fiecare afirmație, mai ales când vine vorba de contextul local.
Cenzura liberală deghizată în verificarea faptelor este mult mai comună decât ați crede - din nou, amintiți-vă de fișierele Twitter - și ar fi deosebit de naiv să credeți că nu se va întâmpla în timpul alegerilor UE din 2024, cele care ar putea aduce cel mai mare progres în decenii pentru forţele conservatoare.
Lista verificatorilor de fapte cu care colaborează Meta în fiecare ţară este aici.